MENI
29.6.2011.

Одржана сједница Уставноправне комисије Представничког дома


На данас одржаној 3. сједници Уставноправне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, оцијењено је да Предлог закона о измјенама и допунама Закона о Агенцији за унапређење страних инвестиција у Босни и Херцеговини, чији је предлагач Савјет министара БиХ, није усклађен са правним системом БиХ, због чега је и добио негативан извјештај.
Утврђено је да је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о јединственом матичном броју, чији је предлагач Савјет министара БиХ, усклађен са Уставом и правним системом БиХ, а подржани су и принципи Предлога закона.
Комисија је закључила да је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о пребивалиштву и боравишту држављана Босне и Херцеговине, чији је предлагач Савјет министара БиХ, усклађен са Уставом и правним системом БиХ, а подржани су и принципи Предлога закона. Своја мишљења су издвојили предсједавајући Шефик Џаферовић и чланови Комисије Денис Бећировић и Саша Магазиновић. Усвојен је закључак да се, уколико Предлог закона у првом читању буде подржан у Представничком дому ПСБиХ, о овом законском предлогу организује јавна расправа.
Утврђено је да је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о држављанству Босне и Херцеговине, чији је предлагач Савјет министара БиХ, усклађен са Уставом и правним системом Босне и Херцеговине. Комисија се није изјашњавала о принципима Предлога закона, док се не донесе Одлука о томе која је комисија надлежна да расправља о принципима Предлога закона о измјенама и допунама Закона о држављанству БиХ.
За Предлог закона о нерадним данима у вријеме вјерских празника Босне и Херцеговине, чији је предлагач Савјет министара БиХ, је закључено је да је усклађен са Уставом и правним системом Босне и Херцеговине, али нису подржани принципи Предлога закона.
Усвојена је Одлука да се о Предлогу закона о измјенама и допунама Закона о заштити личних података, чији је предлагач Савјет министара БиХ, организује јавна расправа која би требала бити одржана 7.07.2011.г. у згради Парламентарне скупштине БиХ.
Подржан је Извјештај о раду Савјета министара Босне и Херцеговине за 2010., чији је подносилац Савјет министара БиХ, уз предлог Представничком дому да Извјештај усвоји.
К' знању је примљен Извјештај о провођењу закона из надлежности Централне изборне комисије Босне и Херцеговине за 2010., чији је подносилац ЦИК БиХ. Подржане су препоруке ЦИК-а које су садржане у Извјештају, уз предлог Представничком дому да подржи Извјештај и препоруке, те усвоји Одлуку о формирању Интерресорне радне групе која ће радити на имплементацији препорука Централне изборне комисије БиХ.
Усвојени су Извјештај о заштити личних података у Босни и Херцеговини за 2010., чији је подносилац Агенција за заштиту личних података у БиХ и Извјештај о раду Правобранилаштва БиХ за период од 1.1.2010. до 31.12.2010., чији је подносилац Правобранилаштво БиХ, уз предлог Представничком дому ПС БиХ да извјештаје усвоји.
Одбијен је приједлог да се к' знању прими Годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета за 2010., чији је подносилац Високи судски и тужилачки савјет БиХ. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу