MENI
29.6.2011

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Na danas održanoj 3. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ocijenjeno je da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, nije usklađen sa pravnim sistemom BiH, zbog čega je i dobio negativan izvještaj.
Utvrđeno je da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, a podržani su i principi Prijedloga zakona.
Komisija je zaključila da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištvu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, a podržani su i principi prijedloga zakona. Svoja mišljenja su izdvojili predsjedavajući Šefik Džaferović i članovi Komisije Denis Bećirović i Saša Magazinović. Usvojen je zaključak da se, ukoliko Prijedlog zakona u prvom čitanju bude podržan u Predstavničkom domu PSBiH, o ovom zakonskom prijedlogu organizuje javna rasprava.
Utvrđeno je da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine. Komisija se nije izjašnjavala o principima Prijedloga zakona, dok se ne donese Odluka o tome koja je komisija nadležna da raspravlja o principima Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH.
Za Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, je zaključeno je da je usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine, ali nisu podržani principi Prijedloga zakona.
Usvojena je Odluka da se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti ličnih podataka, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, organizuje javna rasprava koja bi trebala biti održana 7.07.2011.g. u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.
Podržan je Izvještaj o radu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2010., čiji je podnosilac Vijeće ministara BiH, uz prijedlog Predstavničkom domu da Izvještaj usvoji.
K' znanju je primljen Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za 2010., čiji je podnosilac CIK BiH. Podržane su preporuke CIK-a koje su sadržane u Izvještaju, uz prijedlog Predstavničkom domu da podrži Izvještaj i preporuke, te usvoji Odluku o formiranju Interresorne radne grupe koja će raditi na implementaciji preporuka Centralne izborne komisije BiH.
Usvojeni su Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini za 2010., čiji je podnosilac Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH i Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period od 1.1.2010. do 31.12.2010., čiji je podnosilac Pravobranilaštvo BiH, uz prijedlog Predstavničkom domu PS BiH da izvještaje usvoji.
Odbijen je prijedlog da se k' znanju primi Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća za 2010., čiji je podnosilac Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću