MENI
30.6.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, dr. Denis Bećirović uputio pismo predsjednici Narodne skupštine R Srbije



Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović uputio je pismo predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije, Slavici Đukić-Dejanović.

Pismo prenosimo u cjelini:
"Poštovana gospođo predsjednice,
Koristim priliku dа izrazim zadovoljstvo zbog našeg susreta na Konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, 15. juna 2011. godine u Bečićima. Dozvolite mi da Vam, još jednom, zaželim uspješno predsjedavanje Parlamentarnom dimenzijom SEECP-a u narednom jednogodišnjem periodu. Očekujem da će Narodna skupština Republike Srbije dati puni i značajan doprinos jačanju dobrosusjedskih odnosa na osnovu pune ravnopravnosti i nastavku međuparlamentarne saradnje koja bi doprinijela formiranju parlamentarnog tijela zemalja članica.
Dozvolite mi da Vas podsjetim da je 24. februara 2009. godine delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imala razgovore u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Tada je dogovoreno i da se, s ciljem održanja kontinuiteta i unapređenja saradnje, organizira uzvratna posjeta Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u glavnom gradu Sarajevu. S nelagodom konstatiram da u proteklih dvadeset i osam mjeseci niste našli mogućnost da posjetite Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, iako ste u više navrata posjetili samo skupštinu jednog od entiteta Bosne i Hercegovine.
Smatram korisnim istaći da je princip uvažavanja državnih institucija, što podrazumijeva i istinsku opredijeljenost za podršku suvereniteta i teritorijalnog integriteta, bitan uslov za razvoj dobrosusjedskih odnosa, što bi, između ostalog, bilo i potvrđeno Vašom posjetom najvišem zakonodavnom organu Bosne i Hercegovine. To bi ujedno bio i podstrek razvoju međudržavne parlamentarne saradnje čije mogućnosti nisu dovoljno iskorištene.
Ovim želim i formalno, kao novi predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, obnoviti poziv za posjetu Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
Molim Vas, Ekselencijo, da primite izraze mog iskrenog uvažavanja." (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću