MENI
12.6.2012

Konferencija na temu: „Demokratska kontrola nad oružanim snagama kao osnovni princip reforme sektora sigurnosti: Regionalna perspektiva“


U Zgradi Parlamentarne skupštine BiH danas i sutra održava se održava Regionalna konferencija na temu: „Demokratska kontrola nad oružanim snagama kao osnovni princip reforme sektora sigurnosti: Regionalna perspektiva“. Konferencija se održava u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH i Centra za sigurnosnu saradnju (RACVIAC), a uz podršku NATO Štaba u BiH, Misije OSCE u BiH, Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), te Ministarstva odbrane i spotra Republike Austrije.

Obzirom na to da su prethodne Konferencije ocjenjene kao važan forum parlamentaraca i stručnjaka Jugoistočne Evrope odgovornih za nadzor nad oružanim snagama i sigurnosnim sektorom, i ova Konferencija se održava kao nastavak serije godišnjih događaja u vezi sa parlamentarnim nadzorom nad sektorom sigurnosti.
Učešće u radu Konferencije u ime Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH uzeli su: Dušanka Majkić, predsjedavajuća, Šefik Džaferović, drugi zamjenik predsjedavajuće, Mehmed Bradarić, Beriz Belkić, Krunoslav Vrdoljak i Nermina Zaimović – Uzunović. U ime Parlamentarne skupštine BiH radu Konferencije prisustvovao je i Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik BiH.

Pored predstavnika Parlamentarne skupštine, u radu Konferencije učestvovali su i predstavnici parlamenata i resornih ministarstava odbrane i sigurnosti zemalja Jugoistočne Evrope, predstavnici nevladinih organizacija, akademske zajednice u BiH, te predstavnici međunarodnih organizacija u BiH.
U okviru uvodnih obraćanja učesnicima Konferencije obratili su se: Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, brigadir Željko Cepanec, zamjenik direktora RACVIAC-a, Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, brigadni general Harald Quiel, direktor Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE u BiH, brigadni general Gary E. Huffman, komandant NATO Štaba Sarajevo, te general – major Robert Brieger, komandant EUFOR-a u BiH.

Prvi radni dan Konferencije podjeljen je na glavna obraćanja i na dva panela. U okviru glavnih obraćanja učesnicima Konferencije su se obratili Anton Bebler, profesor sa Univerziteta u Ljubljani, te dr. Istvan Gyarmati, ambasador i stariji politički savjetnik ženevskog DCAF-a. Oni su u okviru svojih prezentacija govorili o civilno - vojnim odnosima i demokratskoj kontroli nad oružanim snagama, nacionalnoj sigurnosti pod parlamentarnim nadzorom i važnosti uspostavljanja međunarodnih standarda.

Prvi panel je govorio o civilno – vojnim odnosima i demokratskoj kontroli nad sektorom sigurnosti. U okviru ovog panela izlagali su: brigadir Dragoš Milanković, predstavnik Ministarstva odbrane BiH, Rohan Maxwell, šef vojno – političkog odjela NATO Štaba Sarajevo, te Adam Chmielewski, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Poljske. Izlagači su tokom svojih prezentacija u okviru ovog panela govorili o reformi sektora sigurnosti kao novoj paradigmi za civilno – vojne odnose, reformi odbrane u BiH i njihovim posljedicama na civilno – vojne odnose, te o civilno – vojnim odnosima u zemljama članicama NATO-a i Evropske unije, sa posebnim osvrtom na osnovne korake u razvoju demokratske kontrole u Republici Poljskoj.

Drugi panel je dao odgovore na pitanja nacionalne sigurnosti pod nadzorom parlamenta i uslovima za efikasan nadzor. U okviru ovog panela učesnicima Konferencije su se obratili: Dušan Zoller, šef parlamentarne sekcije Misije OSCE u BiH, Dominik Horn, politički savjetnik komandanta EUFORa u BiH, Teodora Fuior, koordinatorica Odjela za operacije DCAF-a iz Ženeve, te dr. Lada Sadiković, profesorica sa Fakulteta kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Tokom ovog panela prezentirane su nove sigurnosne prijetnje i budući razvoj demokratskog nadzora nad sektorom sigurnosti, zatim demokratska kontrola sektora sigurnosti kao međunarodni standard i uslov, te demokratsko upravljanje sektorom sigurnosti i specifične uloge aktera u procesu i, naposljetku, pravni uslovi za efikasan parlamentarni nadzor.

I drugi radni dan Konferencija će raditi u kroz dva panela i plenum, koji je predviđen za pitanja i odgovore.
Treći panel će govoriti o parlamentarnom nadzoru nad sektorom sigurnosti, a u okviru njega svoja izlaganja će imati Slaviša Ščekić, predstavnik Skupštine Crne Gore, Željko Grubešić, stručni savjetnik u Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH i Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik BiH. Tokom ovog panela planirano je da se prezentiraju rezultati jednogodišnje primjene Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti sektora sigurnosti i odbrane u Republici Crnoj Gori, zatim obrazloženja, očekivani rezultati, sadašnji status i procedura bosanskohercegovačkog Nacrta zakona o parlamentarnom nadzoru nad sektorom odbrane i sigurnosti, te mandat, procedure i rezultati rada Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH.

Posljednji panel na ovoj Konferenciji će govoriti o dobrim iskustvima u regiji po parlamentarnom nadzoru nad sektorom sigurnosti, a unutar njega će predstavnici Republike Albanije, Republike Grčke, Republike Hrvatske i Republike Srbije prezentirati najvažnije zakonodavne ili institucionalne reforme provedene posljednjih godina s ciljem ostvarivanja efikasnijeg parlamentarnog nadzora nad sektorom sigurnosti u ovim državama.

Po okončanju ovog panela, predviđeno je da Konferencija radi u plenumu, na kojem bi se dali odgovori na sva pitanja tokom njenog dvodnevnog trajanja, a nakon toga i završnim obraćanjima zaključio rad ove Konferencije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću