MENI
15.6.2012

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda


Na danas održanoj 16. sjednici Ustavnopravne komisije, usvojen je zaključak kojim se predlaže Domu naroda PSBiH da svojim zaključkom pozove Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku pokrene procedure za izmjene Ustava BiH, odnosno uputi novi prijedlog amandmana II na Ustav Bosne i Hercegovine.

Komisija je dala pozitivno mišljenje o usaglašenosti sa Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagači delegati Borjana Krišto i Dragutin Rodić, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, čiji su predlagači delegati Borjana Krišto, Halid Genjac i Dragutin Rodić i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Usvojen je Izvještaj o provođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za 2011., sa preporukama koje su sadržane u Izvještaju. Ustavnopravna komisija je usvojila zaključak kojim traži da Dom naroda PSBiH obaveže nadležne institucije da u normativnom i provedbenom smislu preduzmu mjere kojima bi se unaprijedio izborni proces u smislu sprječavanja nepravilnosti prilikom glasanja, zloupotrebe prava glasanja, narušavanje izbornih rezultata i postojanje izbornih krađa.

Sa zaključcima sadržanim u izvještajima su usvojeni Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2011. i Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, dok je k' znanju primljen Izvještaj o radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u 2011.g.

Odgovarajući na Zahtjev Ustavnog suda BiH, komisija je dala negativno mišljenje o Zahtjevu za ocjenu saglasnosti Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je podnosilac Sud BiH.

Komisija je usvojila zaključak da ne daje dodatno obrazloženje svog ranije izrečenog stava u vezi Zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću