MENI
28.6.2012.

Делегат Драгутин Родић обратио се учесницима 19. засједања Генералне скупштине Интерпарламентарне скупштине православља


Делегација Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, које чине посланица Александра Пандуревић и делегат Драгутин Родић, учествују у својству посматрача на 19. засједању Генералне скупштине Интерпарламентарне скупштине православља, које се 27. и 28. јуна 2012. године одржава у Прагу.

„Изазови за демократију током периода глобалне економске кризе“ основна је тема овога скупа током којег је превиђена и размјена мишљења о активностима овог међупарламентарног тијела у 2011. и 2012. години, те презентација планова рада у 2013. години.

Делегат Драгутин Родић обратио се учесницима 19. засједања Генералне скупштине Интерпарламентарне скупштине православља и његов говор преносимо у цјелости:

"Поштовани предсједавајући, господине Сергеј Попов, уважене колеге парламентарци, даме и господо.
Дозволите ми да се прије свега захвалим на позиву и задовољству да делегација из Босне и Херцеговине учествује у раду 19. Генералне скупштине Интерпарламентарне скупштине Православља. Делегацију чине госпођа Александа Пандуревић из Представничког дома и моја маленкост из Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.
Босна и Херцеговина по први пут учествује у раду Интерпарламентарне скупштине Православља. Овогодишња тема скупштине је изузетно важна, не само за православно становништво Европе него и за цијели свијет, првенствено због саме проблематике са којом се суочавамо данас.

У савременом друштву улога демократије је јако важна, али модерна демократија, као што видимо у задњих пет година, не може адекватно да одговори на изазове у свом постојећем капацитету. Прије свега мислим на свјетску економску ситуацију, евидентне проблеме на свјетском тржишту који су настали повећањем мобилности капитала, велику незапосленост, сиромаштво и корупцију.
Православље као важан фактор политичког, културног, духовног и етичког ентитета половине становништва Европе представља важан извор јединства свих земаља у којима живи православно становништво.

У Босни и Херцеговини живи значајан број православног становништва. У том контексту ми подржавамо јачање овакве мултилатералне сарадње на парламентарном нивоу.
Надам се да ћемо заједно на овом скупу пронаћи одговоре на веома битна питања данашњице, и сазнати гдје смо позиционирани у рјешавању посљедица и дефинисању узрока свјетске економске кризе. Сама размјена искустава до које ће доћи током овог скупа може у значајној мјери да допринесе рјешавању важних питања и у нашој земљи.
Увјерен сам да ћемо и даље имати добру будућу сарадњу, те да ће Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине узети пуно учешће у раду Интерпарламентарне скупштине Православља." (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу