MENI
23.10.2024

Predsjedavajući Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Safet Softić učestvuje u Tirani na Regionalnom sastanku parlamentaraca o hrani i poljoprivredi

Predsjedavajući Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić učestvuje u Tirani na Regionalnom sastanku predsjednika i članova parlamentarnih komisija/odbora za hranu i poljoprivredu u državama Evrope i centralne Azije.

Na sastanku, na kome učestvuju 22 delegacije parlamentaraca iz Evrope i centralne Azije, predstavnici Evropskog parlamenta, eksperti Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), kao i predstavnici drugih međunarodnih organizacija koji se bave ovom oblašću, razgovara se o transformaciji sistema poljoprivrede i hrane i ulozi koju parlamenti imaju kako bi se osigurao efikasniji, inkluzivniji i održivi sistem, te ostvario jedan od najvažnijih Ciljeva održivog razvoja– svijet bez gladnih ljudi do 2030. godine.

Učesnici su u interaktivnim diskusijama razmatrali i specifična pitanja transformacije poljoprivredno - prehrambenog sistema, kao što su uvođenje prava na hranu u nacionalna zakonodavstva, pitanje zdrave i održive ishrane, uticaja klimatskih promjena, kao i pitanje inovacija i digitalizacije u poljoprivredi i proizvodnji hrane.

Na plenarnom sastanku razmotreni su rezultati interaktivnih grupnih diskusija u cilju formulisanja zaključaka, koji će poslužiti i kao priprema za doprinos parlamenata i parlamentaraca iz regiona Evrope i centralne Azije predstojećem Globalnom parlamentarnom samitu protiv gladi, kao i stvaranju pretpostavki za ispunjavanje Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću