MENI
14.10.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji dr. Denis Zvizdić predvodi Delegaciju PSBiH na 149. zasjedanju Skupštine IPU u Ženevi

"Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) dr. Denis Zvizdić predvodi Delegaciju PSBiH koja učestvuje na 149. zasjedanju Skupštine IPU koja se održava u Ženevi.

U okviru generalne debate razgovara se o temi „Iskorištavanje nauke, tehnologije i inovacija za mirnu i održivu budućnost“.

Učesnicima se danas obratio i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić i na početku upoznao prisutne sa katastrofalnim poplavama u BiH, te zamolio da o ovome informiraju vlade svojih zemalja, kako bi, u skladu sa mogućnostima, uputili pomoć vlastima Bosne i Hercegovine za brzo saniranje posljedica ove strašne prirodne nesreće.

U svom izlaganju dr. Zvizdić se fokusirao na ključnu temu ovog skupa, a to je kako parlamenti mogu osigurati povoljan ambijent za razvoj nauke, tehnologije i inovacija. S tim u vezi, izložio je nekoliko prijedloga i rekao da se kroz budžete parlamenata treba omogućiti više novca za razvoj nauke i inovacija. Naglasio je da niti jedna država ne može napredovati bez izdvajanja za nauku od minimalno 2 posto ukupnog BDP-a.

Istaknuo je da parlamenti trebaju izmijeniti i unaprijediti propise, odnosno olakšati djelovanje naučnih i obrazovnih institucija, smanjiti birokraciju i omogućiti lakšu registraciju patenata i zaštititi autorska prava. Također, naglasio je da parlamenti, u funkciji zakonodavaca, trebaju omogućiti i bolje uslove rada za akademsko i naučno osoblje, te osigurati bolje uslove za studiranje i razvoj istraživačke djelatnosti na univerzitetima.

Govoreći o značaju uspostavljanja naučno-tehnoloških i istraživačkih instituta, komiteta i ureda, naglasio je da oni parlamenti koji nemaju komitete za nauku i tehnologiju, trebaju ih uspostaviti što prije. “Dobar primjer za mnoge parlamente je Centar za inovacije u parlamentima koji je IPU uspostavio u decembru 2018. godine”, rekao je Zvizdić.

Istaknuo je kako parlamenti trebaju biti dio međunarodnih multilateralnih organizacija, konferencija i skupova koji se bave ovom tematikom. To se posebno odnosi na multilateralni pristup u borbi protiv klimatskih promjena, za regulaciju umjetne inteligencije i upotrebe autonomnog naoružanja, te učešće na međunarodnim mirovnim konferencijama kako bi se spriječili globalni sukobi.

“U tom smislu raduje me da su nauka, tehnologija i inovacije uključeni, kao posebno poglavlje sa konkretnim mjerama i akcijama koje sve države trebaju poduzeti, u „Pakt za budućnost“ kao ključni dokument o budućnosti čovječanstva kojeg su Ujedinjeni narodi usvojili prošlog mjeseca tokom Samita za budućnost”, rekao je Zvizdić tokom obraćanja.

Na kraju, u obrazloženju petog i, kako je rekao, možda i najvažnijeg prijedloga, Zvizdić je istaknuo da su parlamenti zakonodavna vlast koja imenuje izvršnu vlast. Dodao je da to znači da parlamenti imaju bitnu nadzornu ulogu i da imaju mandat da vrše pritisak na vladu da stavi veći fokus na nauku, tehnologiju i inovacije.

“Parlamenti trebaju zahtijevati od svojih vlada kreiranje politika koje će uvažavati izazove 21. vijeka, koje će se prilagođavati brzim promjenama i koje će biti u stanju da zaštite obične ljude od takvih promjena, jer historija nas uči da obični ljudi najviše stradaju u takvim slučajevima. To je uloga parlamenata kako je ja vidim i nadam se da ćete u okviru ove generalne debate prihvatiti neke ideje koje sam izložio u ovom izlaganju, jer to je put do mirnije i održivije budućnosti za sve nas”, rekao je tokom izlaganja na 149. zasjedanju Skupštine IPU zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić." (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću