MENI
19.9.2024

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH učestvuju na okruglom stolu o unapređenju upravljanja cyber sigurnošću u BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Marina Pendeš i član Zajedničke komisije Milan Dunović učestvuju na okruglom stolu pod nazivom „Unapređenje upravljanja cyber sigurnošću u BiH“, koji je danas počeo na Jahorini.

Dvodnevni okrugli sto održava se u okviru BIHOS projekta „Bosna i Hercegovina gradi inkluzivni nadzor nad sigurnošću“, kojeg realizuje Centar za sigurnosne studije u Sarajevu, zajedno sa Centrom za evropske sigurnosne studije (Groningen, Kraljevina Nizozemska), kao glavnim koordinatorom projekta, te Evropskim defendologija centrom iz Banjaluke.

Učesnike su u uvodnim izlaganjima pozdravili ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Henk van den Dool, direktor Centra za evropske sigurnosne studije iz Groningena Merijn Hartog, predsjednik Centra za sigurnosne studije u Sarajevu Denis Hadžović i predsjednik Evropskog defendologija centra iz Banjaluke Duško Vejnović.

Cilj okruglog stola, koji je okupio predstavnike zakonodavnih institucija i osoblja sa svih nivoa vlasti u BiH, a koji djeluju i rade pri parlamentarnim tijelima za odbranu i sigurnost, jeste da pruži uvid u izazove sa kojima se cyber domen suočava pred vladama, nadzornim organima i društvom u cjelini.

Riječ je o prvom od tri ovakva događaja predviđena projektom u okviru kojeg će biti razmotreni i mogući odgovori na cyber prijetnje i izazove iz perspektive zakonodavnih institucija i nadzornih tijela u Bosni i Hercegovini. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću