MENI
18.9.2024

Zamjenica predsjedavajućeg Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Ermina Salkičević - Dizdarević učestvovala na otvaranju EU Twinning projekta "Jačanje kapaciteta APIK“

Zamjenica predsjedavajućeg Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Ermina Salkičević – Dizdarević učestvovala je na otvaranju EU Twinning projekta "Jačanje kapaciteta APIK-a", čiji je cilj unapređenje ključnih tehničkih i funkcionalnih kapaciteta APIK-a, kako bi Bosna i Hercegovina adekvatno razvila strateške politike borbe protiv korupcije.

U svom obraćanju prisutnim zvaničnicima Evropske unije (EU) u BiH, te predstavnicima institucija BiH, poslanica Salkičević Dizdarević posebno je naglasila proaktivan rad APIK-a na izradi Strategije za borbu protiv korupcije 2024-2028, uzimajući u obzir činjenicu da je posljednja važeća strategija rađena za period 2015-2019. Također je podvukla značaj spone između borbe protiv korupcije, ekonomskog rasta i razvoja, ali i uticaja na opću percepciju stanja u jednom društvu.

Salkičević – Dizdarević izrazila je očekivanje da će ovaj projekat, kroz realizaciju svojih ciljeva posebno doprinijeti promociji i unapređenju dva bitna segmenta iz Strategije 2024-2028 a to su:

-  poboljšanje normativnog okvira borbe protiv korupcije i donošenje zakona kao što su: Zakon o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Zakon o zaštiti lica koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH, Zakon o transparentnosti vlasništva nad medijima, Zakon o oduzimanju i upravljanju imovinom, Zakon o finansiranju političkih stranaka u BiH i Izborni zakon BiH;

- ispunjavanje GRECO preporuka iz petog kruga evaluacije koje se odnose na prevenciju korupcije i promovisanje integriteta izvršnih funkcija vlasti i u agencijama za provođenje zakona.

O značaju ovog Twinning projekta, osim poslanice Salkičević – Dizdarević, govorili su i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Luigi Soreca, direktor APIK-a Elvis Kondžić, zamjenik šefa misije Ambasade Republike Italije u BiH Lorenzo Donatelli, predsjednik Italijanske nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Giuseppe Busia, direktor Posebne istražne službe Republike Litvanije Linas Pernavas, te generalni sekretar Italijanske antikorupcijske agencije i vođa Twinning projekta Filipo Romano.

Twinning projekat „Jačanje kapaciteta APIK-a“, kojeg finansira EU, imat će budžet od milion eura i bit će implementiran u naredne dvije godine. Projekat će implementirati Italijanska nacionalna agencija za borbu protiv korupcije, Posebna istražna služba Republike Litvanije, uz dodatnu podršku antikorupcijskih stručnjaka iz Austrije i SR Njemačke. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću