MENI
16.9.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSNATO-a Obren Petrović učestvuje u Varšavi na 106. Rose – Roth seminaru PSNATO-a

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Obren Petrović učestvuje na 106. Rose Roth seminaru PSNATO-a, koji je danas počeo u Varšavi.

Učesnike seminara pod nazivom „Snažna odbrana, demokratska otpornost: Poljska, prilagođavanje NATO-a i buduća evropska sigurnost“, čiji je domaćin Parlament Republike Poljske, uvodnim obraćanjima pozdravili su šefica Delegacije Parlamenta Republike Poljske u PSNATO-a Joanna Kluzik-Rostkowska i predsjednica Senata Republike Poljske Małgorzata Kidawa-Błońska.

Šef Ureda za nacionalnu sigurnost Poljske Jacek Siwiera u svom obraćanju izrazio je podršku i solidarnost sa zemljama koje su trenutno zahvaćene poplavama. Također je naglasio da je svake godine sve teže osigurati fokus na ratu Ukrajini zbog raznih elementarnih nepogoda, kao i zbog sve snažnijih prijetnji sa Istoka, te budućih izbora u evropskim zemljama koji, kako je ocijenio, mogu znatno uticati na tok rata i proces deeskalacije.

Tokom rasprave konstatovana je potreba da se povećaju izdvajanja za odbranu, opremu, trening vojnog osoblja, kao i za jačanje kibernetičke sigurnosti. Rečeno je da je potrebno zajednički djelovati u politici odvraćanja, te podsticati zajedničke vježbe NATO zemalja.

Tokom prvog dana raspravljalo se o NATO prioritetima nakon Samita u Vašingtonu odnosno jačanju istočnog bloka odbrane. U tom kontekstu obratio se bivši predsjednik PSNATO-a Michal Szczerba, koji je upozorio na prijetnju za sigurnost zemalja NATO-a koja dolazi od Rusije, te naglasio da Evropa ne smije čekati izbore u SAD da bi djelovala već je potrebno hitno primijeniti i jačati evropski stub odbrane.

Zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSNATO-a Obrenom Petrovićem, u radu 106. Rose Roth seminara u Varšavi učestvovala je i ambasadorica BiH u Republici Poljskoj Koviljka Špirić. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću