MENI
12.9.2024

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović primio u nastupnu posjetu ambasadoricu Češke Republike u BiH

"Predsjedavajući Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Češke Republike u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Janu K. Lolić Šinedelkovu.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na napredak zemlje prema članstvu u Evropskoj uniji. Zvaničnici su također razgovarali o bilateralnim odnosima, te perspektivama za dalje ojačavanje saradnje dvije države.

Dr. Čović je komentirao trenutne političke procese u BiH, ističući potrebu za stabilnim unutrašnjim dijalogom relevantnih političkih aktera kako bi se postigli potrebni iskoraci na putu evropskih integracija, te kako bi se osigurala dugoročna politička stabilnost i napredak. Naglasio je kako je unutrašnji dijalog ključan za prevladavanje izazova i efikasno provođenje reformi koje su neophodne za napredak BiH na evropskom putu.

Ambasadorica Šinedelkova je potvrdila spremnost Češke Republike da i dalje snažno podržava BiH na njezinom putu prema Evropskoj uniji. Također je istakla važnost provedbe povezanih reformi u što skorijem roku, te izrazila zahvalnost za današnji prijam i potvrdila kako će Češka nastaviti pružati snažnu podršku BiH, ne samo u procesu evropskih integracija, već i u svim naporima koji doprinose stabilnosti i prosperitetu zemlje.

Tokom razgovora, obje strane su potvrdile tradicionalno dobre i prijateljske odnose između Češke Republike i Bosne i Hercegovine, naglašavajući da nema otvorenih pitanja koja opterećuju bilateralne odnose. Razmotrene su mogućnosti za dalju saradnju u različitim oblastima, uključujući jačanje privrednih veza, zajedničke infrastrukturne projekte, te razvoj obrazovnih i kulturnih programa koji bi mogli dodatno povezati dvije zemlje." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću