MENI
11.9.2024

Delegacija PSBiH učestvuje na Regionalnoj konferenciji o ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenko Ćosić, koji u Valoni (Albanija) predvodi delegaciju PSBiH na Regionalnoj konferenciji o efikasnoj ulozi parlamenata u procesu evropskih integracija, imao je danas uvodno obraćanje učesnicima ove konferencije, predstavnicima parlamentarnih komisija za evropske integracije i stručnih službi iz šest zemalja Zapadnog Balkana obuhvaćenih Berlinskim procesom.

Predsjedavajući Ćosić upoznao je učesnike sa aktuelnim i planiranim aktivnostima Zajedničke komisije za evropske integracije, te PSBiH u cjelini, kada je riječ o pristupnom procesu BiH, te predstojećim obavezama u okviru pregovaračkog procesa za članstvo BiH u Evropskoj uniji (EU).

Pojašnjavajući normiranu ulogu Zajedničke komisije za evropske integracije u pristupnom procesu, Ćosić je istakao da je komisija upravo u procesu razmatranja modela za unapređenje njene uloge i aktivnosti PSBiH u okviru pregovaračkog procesa, kao i da su već pripremljeni dokumenti, za čije je izradu bio zadužen Sektor za EU PSBiH, u značajnoj mjeri kompatibilni sa ranijim preporukama i dokumentima na regionalnoj razini, čiju je izradu pomagao GIZ-ov projekat "Regionalne saradnje za evropske integracije".

Također, Ćosić je najavio i značajniji angažman Zajedničke komisije za evropske integracije i PSBiH po pitanjima vezanim za praćenje realizacije "Plana rasta", kao jednog od ključnih instrumenata podrške EU zemljama Zapadnog Balkana. Najavljeni pojačani angažman, precizirao je Ćosić, odnosi se i na uspostavljanje mehanizama sistemskog nadzora nad svim relevantnim institucionalnim pitanjima vezanim za proces EU integracija. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću