MENI
10.9.2024

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvuje u Budimpešti na Interparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i odbrambenoj politici

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marina Pendeš i Safet Softić i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Predrag Kožul učestvuju na Interparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj i zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici, koja se, u okviru mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU), održava u Budimpešti.

Drugog dana Konferencije, čiji je domaćin Narodna skupština Mađarske, održana je sesija o zaštiti vanjskih granica i ilegalnoj migraciji, na kojoj se učesnicima obratila delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš.

Ocjenjujući kako ilegalne migracije i trgovina ljudima predstavljaju sigurnosne izazove za svaku zemlju, gospođa Pendeš istakla je da Bosna i Hercegovina daje punu podršku svakoj zemlji u zaštiti svojih granica od svih prijetnji, pa tako i od ilegalnih migracija, koje, kako je kazala, mogu imati i negativan uticaj na unutrašnje odnose zemalja u koje ilegalno ulaze migranti.

Delegatkinja Pendeš pozvala je države članice EU na snažniju saradnju sa Bosnom i Hercegovinom na planu zaštite od ilegalnih migracija, posebno s obzirom na činjenicu da su zemlje jugoistoka Evrope okružene zemljama članicama EU.

Preporučila je preventivno i proaktivno djelovanje u zemljama iz kojih dolaze migranti, s ciljem sprečavanja pojave migrantske krize i jačanja demokratije u tim zemljama. Ilegalne migracije jesu asimetrična sigurnosna prijetnja i zbog toga preventivno i proaktivno djelovanje u cilju zaštite Evrope smatram našim zajedničkim i globalnim ciljem, zaključila je delegatkinja Pendeš.

U nastavku Konferencije parlamentarci iz Evropskog parlamenta, parlamenata država članica EU i zemalja u pristupnom procesu, kao i EU eksperti, razmijenit će mišljenja i o geopolitičkim i strateškim promjenama u svijetu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću