MENI
9.9.2024

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH učestvuje u Budimpešti na Interparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj vanjskoj, sigurnosnoj i odbrambenoj politici

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marina Pendeš i Safet Softić i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Predrag Kožul učestvuju na Interparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj i zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici, koja se, u okviru mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU), održava u Budimpešti.

Na dvodnevnoj Konferenciji, čiji je domaćin Narodna skupština Mađarske, parlamentarci iz Evropskog parlamenta, parlamenata država članica EU i zemalja u pristupnom procesu, kao i EU eksperti, razmjenju mišljenja i stavove o pitanjima iz oblasti vanjske, sigurnosne i odbrambene politike.

U okviru sesije o budućnosti Evrope i zemalja koje žele da se pridruže EU, učesnicima se obratila delegatkinja u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš, koja je, zahvaljujući se domaćinima na gostoprimstvu i mogućnosti da delegacija PSBiH učestvuje na ovoj važnoj konferenciji, ocijenila da su mir, stabilnost i sigurnost zajednički interesi EU i svih država u procesu evropskih integracija.

Gospođa Pendeš zahvalila se predstavnicima zemalja članica EU koji su prepoznali kredibilan trud koji je BiH uložila na evropskom putu, kao i na odluci o otvaranju pregovaračkog procesa za članstvo BiH u EU.

Prema riječima gospođe Pendeš, Bosna i Hercegovina suočava se sa istim sigurnosnim izazovima kao i EU. Zato je, kako je naglasila, potreban zajednički odgovor na posljedice migrantske krize, rata u Ukrajini, energetske krize, kao i protiv organizovanog kriminala i cyber prijetnji.

Bosna i Hercegovina, istakla je gospođa Pendeš, opredijeljena je da da doprinos u kreiranju zajedničke vanjske, sigurnosne i odbrambene politike EU.

Mir, stabilnost i sigurnost u Jugoistočnoj Evropi garantuju sigurnost i unutar EU, rekla je gospođa Pendeš i izrazila nadu da će politika proširenja uključivati i dokumente EU za sigurnost, odbranu i vanjsku politiku.

Tokom dvodnevnog skupa u Budimpešti, parlamentarci će raspravljati i o prioritetima i aktuelnim pitanjima zajedničke vanjske i sigurnosne i zajedničke sigurnosne i odbrambene politike. Također će se razgovarati i o zaštiti vanjskih granica i ilegalnoj migraciji, a bit će razmotrene i geopolitičke i strateške promjene u svijetu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću