MENI
5.9.2024

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović prisustvovao potpisivanju ugovora o finansiranju programa i projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u BiH

„U Galeriji Biskupijskog ordinarijata u Mostaru danas je održana svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava za finansiranje programa i projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu. 

U cilju pružanja podrške povratku i održivom ostanku Hrvata u Bosni i Hercegovini, unapređenju kvalitete života, te stvaranju uslova za održivi rast i razvoj, Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 15. sjednici održanoj 25. jula 2024. godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava za finansiranje različitih projekata. Ukupno 6.500.000,00 eura bit će raspoređeno na 23 projekta iz oblasti obrazovanja i nauke, 38 projekata iz oblasti kulture, 12 projekata iz oblasti zdravstva, 94 projekta iz oblasti poljoprivrede, te 32 projekta iz drugih ključnih oblasti.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović obratio se prisutnima te naglasio: "Vlada Republike Hrvatske na mudar način prepoznaje, a istovremeno ohrabruje sve institucije Bosne i Hercegovine da gradimo put ka evropskim integracijama, jer ja sam uvjeren da je to jedina vanjska politika koju mi možemo zastupati".

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo tokom događaja te istaknuo: "Prije svega se želim zahvaliti našim domaćinima na pripremnom radu za ovaj važan događaj na kojem je uručeno skoro 200 ugovora u različitim sektorima u brojnim gradovima, općinama i kantonima. Projekti su posebno vidljivi na tri primjera koja smo, uz dodjeljivanje ugovora, vidjeli danas, a to su izgradnja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, podrška Sveučilištu u Mostaru i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Tri segmenta: kultura, obrazovanje i zdravstvo predstavljaju ključnu okosnicu kako Hrvatska podupire Hrvate u Bosni i Hercegovini, ali na dobrobit svima koji žive u Bosni i Hercegovini."

"Iskoristit ću priliku da izrazim zadovoljstvo današnjom svečanom prilikom i okupljanjem ovdje u Mostaru, gdje je potpisano i uručeno 199 ugovora. Oni će svojom realizacijom doprinijeti kvaliteti života ljudi u Bosni i Hercegovini, u svim sastavnicama i oblastima života. Dakle, od Posavine, Srednje Bosne, pa sve do Hercegovine vide se tragovi naše saradnje i podrške Vlade Republike Hrvatske. U tom smjeru ići ćemo i dalje", kazao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić izrazio je zahvalnost svima koji su učestvovali u ovim projektima, naglasivši kako oni doprinose poboljšanju kvalitete života svakog građanina Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu opredijeljenost.

Uz predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Dragana Čovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenković, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa, svečanom događaju prisustvovali su brojni istaknuti predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, predstavnici vjerskog, društvenog i privrednog života, koji su se složili da su projekti podržani kroz ove programe ključni za dugoročan razvoj i poboljšanje kvalitete života svih stanovnika Bosne i Hercegovine.“ (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću