MENI
23.7.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Kemal Ademović učestvovao na međunarodnoj konferenciji “Mostar 2024.: Dijalog za budućnost”

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović učestvovao je danas na međunarodnoj konferenciji “Mostar 2024.: Dijalog za budućnost”, koju su, povodom obilježavanja 20. godišnjice obnove Starog mosta, zajednički organizirali Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, uz podršku Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Grada Mostara, Ujedinjenih naroda, UNESCO-a, Svjetske banke, Centra za mir i multikulturni dijalog i brojnih drugih partnera.

Učesnici konferencije poručili su da je Bosna i Hercegovina most koji spaja različite civilizacije, kulture, narode i religije. Svi koji vole Bosnu i Hercegovinu grade i čuvaju mostove, a oni koji ne shvataju naše milenijumsko biće, oni ruše mostove, naglasili su učesnici skupa.

Učesnicima skupa video – porukom obratio se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, a pozdravne riječi uputili su i ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković i predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, te direktor UNESCO-a Qu Xing.

Učesnici konferencije u svojim obraćanjima promovirali su pomirenje i suživot u Bosni i Hercegovini, ističući Stari most i Stari Grad Mostar kao simbole multikulturalizma.

Učesnici konferencije potpisali su i Mostarsku izjavu za budućnost, u kojoj je naglašena potreba očuvanja dijaloga, te podsticanja procesa pomirenja i regionalne saradnje.

Osim predstavnika svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, konferenciji su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, zamjenik ministra vanjskih poslova Turske Burhanettin Duran, bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor, te brojne druge zvanice i gosti. (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Kemala Ademovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću