MENI
15.7.2024

U parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog zakona o javnim nabavkama

„Počinje obračun sa profesionalnim žaliteljima

Pojava profesionalnih žalitelja - ljudi i kompanija čiji je „biznis“ da se žale na tenderima sa namjerom zaustavljanja nabavki, ali i reketiranja i ucjenjivanja drugih kompanija, te na taj način kreiraju vrlo štetne posljedice, po navodima iz Agencije za javne nabavke doživjela je svoju eskalaciju. U prošloj godini zabilježeno je čak 2.097 ovakvih žalbi, što predstavlja više od polovine ukupnog broja žalbi u procesu javnih nabavki. Gotovo da nema institucije od lokalnog do državnog nivoa koja se nije suočila sa opstrukcijama ove vrste. Eklatantan primjer je višemjesečna opstrukcija nabavke oružja za sigurnosne agencije.

Istovremeno, ogroman broj privrednika također ima probleme sa kompanijama koje ih na ovaj način sprečavaju u poslovanju. Zbog toga su u proceduru upućene izmjene Zakona o javnim nabavkama koje predstavljaju početak obračuna sa izuzetno negativnom pojavom profesionalnih žalitelja. Suština izmjena koja ih razlikuje od aktuelnih pravila jeste uspostavljanje principa da „neuredne žalbe“ neće biti razmatrane, niti će postojati mogućnost da se njima, kao što je do sada bio slučaj, zaustavlja proces javnih nabavki. To će, pored ostaloga, značiti da će izostanak uplate naknade za pokretanje žalbenog postupka ubuduće biti „neotklonjivi nedostatak“. Upravo je trenutno slučaj da oni koji zloupotrebljavaju zakon ne uplaćuju ove naknade što do sada nije bila prepreka za zaustavljanje procesa javnih nabavki.

Šef Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović kao jedan od potpisnika prijedloga Zakona, ovim povodom je izjavio:

„U proteklih nekoliko mjeseci su vođene aktivnosti na izradi izmjena Zakona o javnim nabavkama koje će rezultirati rješavanjem problema profesionalnih žalitelja. U tom periodu smo se uvjerili da zloupotrebe Zakona o javnim nabavkama u smislu izjavljivanja neosnovanih žalbi idu toliko daleko da se može reći da je ova pojava postala uzrok brojnih negativnih pojava kao što je zaustavljanje izgradnje infrastrukturnih objekata, nedostatka lijekova i medicinske opreme, sprečavanje opremanja sigurnosnih agencija i sl. Zbog toga nije čudno što neke od državnih agencija smatraju da se radi i o sigurnosnom pitanju. Veliki broj kompanija se također žalio na ovu pojavu koja opstruira privrednike širom države. Činjenica da postoje kompanije koje u toku godine ulažu više desetina, a neke i više stotina žalbi, te da se radi o kompanijama koje se isključivo time bave, alarmantno je saznanje koje zahtijeva reakciju institucija. Vjerujem da će, osim djelovanja Parlamenta BiH, uskoro i pravosudni organi dati svoj doprinos borbi protiv onih koji zloupotrebom Zakona o javnim nabavkama zaustavljaju procese, ucjenjuju i reketiraju.

Značajna pomoć i podrška u procesu izrade zakona u ovom je periodu došla od direktora Agencije za javne nabavke gosp. Tarika Rahića i predsjedavajućeg Ureda za razmatranje žalbi gosp. Adina Kondžića, što je rezultiralo činjenicom da sam sa kolegicom Sabinom Ćudić i kolegama Predragom Kožulom i Nihadom Omerovićem u proceduru uputio zakon o kome će se Parlament izjasniti. Osim podrške iz institucija i poslovne zajednice, moram istaći da razmjere ovog problema dobro razumiju kolegice i kolege iz svih stranaka, te se zbog te činjenice nadam širokoj podršci. Kada se radi o korisnim zakonima za našu privredu, borbu protiv korupcije i društvo u cjelini, ne bi se trebali dijeliti na vlast i opoziciju. Jako je važno naglasiti da je predloženi zakon u potpunosti usklađen sa evropskim standardima što ne bi bilo moguće bez pomoći Delegacije Evropske unije (EU) i SIGMA-e koja je pravni autoritet za pitanje usklađenosti sa pravnom stečevinom EU.“ - zaključuje Magazinović.“ (saopćenje iz Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću