MENI
15.7.2024

Održana 20. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na 20. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrđena je usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a koji se razmatra po skraćenom zakonodavnom postupku.

Komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom Bosne i Hercegovine i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine, niti je podržala principe Prijedloga amandmana II. na Ustav Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Komisija nije utvrdila usklađenost sa Ustavom Bosne i Hercegovine i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine, niti je podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedović.

Usvojen je, u drugoj komisijskoj fazi i bez amandmana, Prijedlog dopune Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, čiji je predlagač poslanica Ermina Salkičević – Dizdarević.

U vezi sa Zahtjevom Ustavnog suda BiH za davanje odgovora o Zahtjevu za ocjenu kompatibilnosti Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, Komisija je konstatovala da je predmetni zakon donesen u skladu sa relevantnim propisima i da su odredbe Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ br. 90/05 i 32/07), kojim se propisuje pravo na naknadu za odlazak u penziju za sudije i tužioce u iznosu jedne osnovne plaće, u skladu s članom I./2. i članom II./4. Ustava Bosne i Hercegovine, te članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju i članom 26. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima. 

Ustavnopravna komisija prihvatila je Izvještaj o svim arbitražnim postupcima i drugim postupcima s elementom inostranosti koji mogu imati finansijske posljedice po BiH, čiji je podnosilac Pravobranilaštvo BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću