MENI
15.7.2024

Održana 7. sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava

Na 7. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nisu podržani principi Prijedloga zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović.

Komisija je usvojila:

  • Izvještaj o radu Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, čiji je podnosilac Vijeće nacionalnih manjina BiH;
  • Izvještaj o pojavama diskriminacije u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu, čiji je podnosilac Vijeće ministara BiH;
  • Specijalni izvještaj „Analiza realizacije preporuka ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine“, čiji je podnosilac Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Komisija nije podržala:

  • poslaničku inicijativu Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane BiH da, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana 5. Pravilnika o uniformama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj 44/17) i tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine,
  • poslaničku inicijativu Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom PSBiH inicira da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pokrene proceduru zaključivanja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću