MENI
13.7.2024

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH Ermina Salkičević – Dizdarević učestvovala na Drugom zasjedanju Parlamentarno – ekonomskog foruma PAM

Na poziv generalnog sekretara Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM) Sergia Piazzia, predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ermina Salkičević – Dizdarević učestvovala je na Drugom zasjedanju euromediteranskog i zalivskog Parlamentarno–ekonomskog foruma PAM, koji je održan u Marakešu (Kraljevina Maroko).

Parlamentarno – ekonomski forum pružio je platformu ekonomskim ekspertima iz javnog i privatnog sektora da razmijene mišljenja, stavove i dobre prakse o aktuelnim ekonomskim pitanjima i izazovima s kojim se suočavaju zemlje euromediteranskog i zalivskog regiona, te da o trendovima informiraju sve prisutne mobilizirajući ih na taj način da informacije podijele u svojim parlamentima, komisijama, te drugim profesionalnim organizacijama.

Poseban fokus je bio na snabdijevanju energijom u procesu zelene energetske tranzicije. Kroz diskusiju je posebno naglašena pravedna energetska tranzicija, te su predstavljena istraživanja i primjeri iz prakse kojima se, putem razvoja nuklearnih elektrana, postiže efikasnija karbonska neutralnost. 

Detaljno je obrađena tema ekonomskog rasta i razvoja sa posebnim osvrtom na temu vještačke inteligencije (AI), te pojašnjeno kako AI može utjecati na povećanje konkurentnosti malih i srednjih kompanija, ali i na razvoj samog preduzetništva, utjecaj na radna mjesta pri primjeni automatizacije i na dinamiku razvoja finansijskog sektora.

Predsjedavajuća Salkičević-Dizdarević iznijela je nekoliko stavova koji su u završnoj riječi, kao i na marginama same konferencije, posebno podržani. Salkičević – Dizdarević kazala je kako je, kada je riječ o AI, važno istaknuti da su rješenja koja nudi vještačka inteligencija kvalitetna u mjeri u kojoj su kvalitetni inputi samog algoritma, a koji u konačnici ovise od ljudskog faktora.

S tim u vezi, ljudski kapital, rast i razvoj, humanizacija procesa, zakonska regulativa, zaštita potrošača, te jačanje sistema obrazovanja su izuzetno važne pretpostavke za kvalitetno korištenje AI kao alata jer rješenja koja AI može ponuditi bit će kvalitetna u mjeri u kojoj su kvalitetni učesnici cijelog procesa, ocijenila je Salkičević – Dizdarević, naglasivši da  glavni cilj  jeste da se izbjegne odsustvo kritičkog stava prema ponuđenim rješenjima, kao i to da tehnološki napredak nije cilj sam sebi nego  treba da bude alat za dalji ekonomski rast i razvoj kako pojedinačnih ekonomija tako i društva u cjelini. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću