MENI
12.7.2024

Predsjedavajuća Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Rejhana Dervišević razgovarala sa članovima Delegacije Parlamenta Republike Italije u PAM

Predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Rejhana Dervišević razgovarala je u Marakešu, na marginama Parlamentarno – ekonomskog samita PAM, sa članovima Delegacije Parlamenta Republike Italije u PAM, koje je predvodio šef te Delegacije i predsjednik Stalnog komiteta PAM za ekonomsku, socijalnu i saradnju u oblasti okoliša poslanik Giulio Centemero.

Tokom razgovora, članovi Delegacije Parlamenta Republike Italije, u kojoj su bili i poslanica i izvjestiteljica PAM za politička pitanja i pitanja sigurnosti Deborah Bergamini, te senatorice Republike Italije Ada Lopreiato i Simona Petrucci, interesovali su se za situaciju u Bosni i Hercegovini, kao i za proces evropskih integracija naše zemlje.

Kazali su kako sve institucije Republike Italije snažno podržavaju Bosnu i Hercegovinu i proces proširenja Evropske unije (EU) na države Zapadnog Balkana, te naglasili da će Italija, kroz razvoj bilateralnih odnosa i u okviru međunarodnih multilateralnih parlamentarnih organizacija i foruma, nastaviti da pruža političku i tehničku podršku procesu evropskih integracija BiH.

Zahvaljujući se italijanskim kolegama na podršci koju ta zemlja pruža Bosni i Hercegovini, predsjedavajuća Delegacije PSBiH u PAM Rejhana Dervišević kazala je kako je članstvo naše zemlje u EU jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva, te izrazila uvjerenje da će institucije EU i u narednom mandatu podržavati i pomagati proces proširenja na države Zapadnog Balkana.

Na sastanku je zajednički ocijenjeno da su odnosi dvije države dobri i prijateljski, te naglašeno da postoji prostor za  još bolju ekonomsku saradnju, kao i saradnju između Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Republike Italije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću