MENI
4.7.2024.

У Парламентарној скупштини БиХ одржана конференција о улози парламената у процесу преговора за чланство БиХ у ЕУ

У Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине (ПСБиХ) данас је одржана конференција о улози парламената у процесу преговора за чланство Босне и Херцеговине у Европској унији (ЕУ), коју су заједнички организовали Заједничка комисија за европске интеграције ПСБиХ, Делегација ЕУ у Босни и Херцеговини и Дирекција за европске интеграције.

Конференција, којој су присуствовали чланови Колегијума Представничког дома ПСБиХ др Денис Звиздић и Маринко Чавара, чланови Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ, посланици и делегати оба дома ПСБиХ, представници ентитетских и кантоналних парламената, Парламента Брчко Дистрикта БиХ, Савјета министара БиХ, Дирекције за европске интеграције, као и представници парламената и влада Републике Србије, Црне Горе и Републике Хрватске, била је прилика за размјену информација, добрих пракси и препорука с циљем унапређења улоге ПСБиХ и парламената у БиХ у преговорима о чланству у ЕУ, те стварања услова за системско укључивање парламената у расправу о свим релевантним питањима унутар преговора о чланству, као и за промовисање унутрашњег консензуса о приступању ЕУ којим се оснажује преговарачка позиција Босне и Херцеговине.

У поздравном обраћању учесницима конференције, замјеник предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ др Денис Звиздић оцијенио је да је улога ПСБиХ у преговарачком процесу кључна и суштинска, будући да ПСБиХ представља вољу грађана, који у огромној већи подржавају процес европских интеграција БиХ. Истовремено, казао је др Звиздић, суштинска улога ПСБиХ састоји се у усвајању закона у процесу усклађивања домаћег законодавства с правом стечевином ЕУ.

Наводећи примјер Хрватског сабора, који је био иницијатор, мотор и контролор преговарачког процеса, др Звиздић казао је како је већина европских закона у Хрватском сабору усвајана по хитној процедури, што би, нагласио је, био добар рецепт и за БиХ.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ др Денис Звиздић заложио се и за потпуно и искрено прихватање стандарда и правне стечевине ЕУ, за дијалог свих релевантних политичких странака у позицији и опозицији, као и за стварање неопходног унутрашњег консензуса током преговарачког процеса. С тим у вези, изнио је и приједлог да представник опозиције буде на челу будућег Парламентарног одбора за праћење преговарачког процеса.

Предсједавајући Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ Зденко Ћосић казао је да је преговарачки процес незамислив без улоге парламента, те оцијенио како се, јачањем парламентарне димензије у преговарачком процесу, јача и транспарентност цијелог процеса, те демократски капацитет друштва.

Ћосић је казао како данашња конференција има регионалну димензију, подвукавши значај размјене искустава са колегама из Хрватске, Црне Горе и Србије. Нагласио је да у процесу преговора БиХ треба да води рачуна и о уставном оквиру, политичком насљеђу и посебностима, те додао да у преговарачки процес, у складу с механизмом координације, треба да буду укључени сви нивои власти. Такође је потцртао значај транспарентности процеса преговора,те комуникације и сарадње с представницима цивилног друштва и јавношћу.

Шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ амбасадор Johann Sattler казао је како је улога парламента у приступним преговорима о чланству у ЕУ незамјењива, посебно у погледу усклађивања законодавства с правном стечевином ЕУ, али и у погледу парламентарног надзора над извршном влашћу током преговарачког процеса. Навео је да се процес проширења налази на прекретници, те додао да су направљени значајни помаци, будући да су Украјина и Молдавија отвориле приступне преговоре, а Црна Гора пред затварањем поглавља о владавини права.

Амбасадор Sattler казао је како БиХ треба да испуни техничке и политичке услове за одржавање прве међувладине конференције, која је сљедећи конкретан корак у преговарачком процесу. Према ријечима амбасадора Sattlera, политички дио подразумијева усвајање потребна четири закона, о Суду БиХ, о Високом судском и тужилачком савјету БиХ, о заштити личних података и о контроли граница, док се технички дио односи на успостављање преговарачких структура, односно окупљање тима стручњака који имају потребно знање и вјештине у вези са преговарачким процесом.

Амбасадор Sattler је позвао на координисано дјеловање законодавне и извршне власти, те ефикасно укључивање цивилног друштва у преговарачки процес. Казао је како је потребно имати политичку стабилност и апеловао на доносиоце одлука да искористе повољну климу и прилику која се БиХ указала отварањем приступних преговора за чланство у ЕУ.

Своја искуства у преговарачком процесу, те искуства у вези са улогом парламента у том процесу, учесницима конференције детаљно су изложили потпредсједница Народне скупштине Републике Србије и предсједница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач, бивши министар европских послова и главни преговарач Црне Горе у преговорима о приступању ЕУ Александар Андрија Пејовић и вршитељка дужности директорке Управе за Еуропу Министарства вањских и еуропских послова Републике Хрватске Дубравка Кобаш Лучић. Сви они у својим обраћањима и иступима нагласили спремност њихових земаља да наставе да пружају и политичку и експертско – техничку подршку Босни и Херцеговини у процесу приступних преговора.

Учесницима конференције обратила се и помоћница директорке Дирекције за европске интеграције Ерна Касумовић, која је говорила о процесу усклађивања законодавства БиХ са правном стечевином ЕУ.

Сва излагања и презентације са данашње конференције биће достављене члановима Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу