MENI
2.7.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić razgovarao sa članovima Homework HUB-a i studentima Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu

U povodu 30. juna, Međunarodnog dana parlamentarizma i dana kada je osnovana Interparlamentarna unija (IPU), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas sa članovima i članicama Homework HUB-a te studentima i studenticama Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

U uvodnim napomenama, dr. Zvizdić je ukazao na značaj parlamentarizma i Interparlamentarne unije kao prve političke multilateralne organizacije parlamenata suverenih država. Osnovana 30. juna 1889. godine sa zadatkom da podstiče saradnju, koordinaciju i dijalog između svih nacija,  IPU kao, kako je istaknuo, parlament cijelog svijeta promovira razmjenu iskustava među parlamentima i parlamentarcima s idejom progresa u svim oblastima života.

Gospodin Zvizdić osvrnuo se i na aktuelni politički trenutak Bosne i Hercegovine ukazujući na činjenicu da demokratskim procesimna i putu BiH ka euroatlantskim integracijama najviše škodi prisutni populizam koji se vješto plasira kroz javne istupe političara i njima sklonim medijima. Kao aktuelnu i veliku prijetnju apostrofirao je i  , vještačko stvaranje ambijenta ugroženosti kao i  plasiranje narativa o potrebi da se od navodnih brojnih izazova zaštite cijele grupe okupljene na nacionalnoj, vjerskoj, ideološkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Po njemu, najefikasnije rješenje koje će na duže staze svakako uroditi boljim kvalitetom života u Bosni i Hercegovini je da se građani odupru populizmu i nastoje sagledati stvarne rezultate i efekte politike pojedinaca i partija koji im se naročito u predizborno vrijeme predstavljaju kao ekskluzivni zaštitnici. Naglasio je nužnost poštivanja meritokratije čime bi se stvarali politički i lideri u svim drugiim oblastima života na principima sposobnosti, znanja i stručnosti u donošenju bitnih odluka.

Članice i članovi Homework HUB-a te studentice i studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u velikom broju pitanja posebno su se interesirali za mišljenje dr. Zvizdića o nivou i načinima jačanja aktivizma mladih i modusima jasnog i konkretnog artikuliranja njihovih zahtjeva. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću