MENI
27.6.2024

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH Ermina Salkičević – Dizarević, Jasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović učestvovali na konferenciji o prednostima Berlinskog procesa

Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH Ermina Salkičević – Dizdarević i poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Jasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović učestvovali su na međuparlamentarnoj konferenciji pod nazivom „Prednosti Berlinskog procesa: poseban fokus na zajedničkom regionalnom tržištu”, koja je održana u Petrovcu (Crna Gora).

U okviru panela "Zajedničko regionalno tržište 2.0 - šta je to što je ranije funkcionisalo i izazovi Akcionog plana 2.0", učestvovala je i predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH Ermina Salkičević – Dizdarević, koja je u svom izlaganju posebno predstavila rad ovog parlamentarnog tijela, kao i planirane aktivnosti Zajedničke komisije u narednom periodu. Naglasila je važnost i uključenost poslovne zajednice u promovisanju koristi koje Berlinski proces donosi za zemlje Zapadnog Balkana, kao i konekcije i saradnje sa trgovinskim komorama, nevladinom sektorom, te akademskom zajednicom.  

Učesnici konferencije tokom diskusija uputili su i nekoliko zajedničkih poruka, od kojih je posebno važna ta da bez sigurnosne i političke stabilnosti regiona ni rezultati nacionalnih ekonomija neće biti u punom kapacitetu.

Kazano je da će pitanja konkurentnosti privrede, ljudskog kapitala i digitalizacije sigurno biti u fokusu Berlinskog procesa, te ukazano na mogućnosti unapređenja ovih pitanja u okviru zajedničkog regionalnog tržišta.

Konstatovano je da sam Berlinski proces i koristi koje donosi nisu dovoljno predstavljene javnosti, posebno poslovnoj zajednici, te da treba pojačati aktivnosti na promociji ove regionalne inicijative. 

Također je ukazano na činjenicu da su članovi poslovne zajednice, pored parlamenata i drugih institucija, učesnici Berlinskog procesa, te da je izbor pravih partnera koji će biti dio rješenja, a ne dio problema, od velike važnosti za brzinu provedbe obaveza iz Berlinskog procesa. 

S tim u vezi, isktanut je značaj izgradnje povjerenja između pojedinaca i institucija, te rada na razvoju demokratije, dobrog poslovnog okruženja, borbe protiv korupcije, kao i značaj brzog usvajanja najboljih evropskih praksi u svim zonama poslovanja.

Ponovo je aktualizovano pitanje slobodnog kretanja ljudi i u tom smislu ratifikacija preostalih sporazuma u okviru Berlinskog procesa od strane BiH.

Naglašena je važnost uloge parlamenata, potreba za većim dijalogom unutar parlamentarnih struktura, kao i kreiranje društva zajedničkih vrijednosti u kojem bi benefiti zajedničkog regionalnog tržišta bili cilj političkog djelovanja, a nikako sredstvo za udaljavanje političkih stavova. 

Bilo je riječi i o sredstvima koja su, kroz Plan rasta, rezervisana za zemlje Zapadnog Balkana, te upozoreno na činjenicu da je korištenje tih sredstava uslovljeno izvršavanjem preuzetih obaveza. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću