MENI
13.6.2024

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije razgovarali sa članovima Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Republike Slovenije

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dženan Đonlagić i članica ove Zajedničke komisije Mia Karamehić – Abazović razgovarali su danas u Sarajevu sa delegacijom Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Republike Slovenije, koju je predvodio predsjedavajući ovog Odbora Predrag Baković.

Tokom razgovora konstatirano je da su bilateralni odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri i puni međusobnog poštovanja, te da ih prati visok nivo vanjskotrgovinske razmjene.

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH zahvalili su se kolegama iz Slovenije na kontinuiranoj podršci koju ta prijateljska država pruža Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija, te naglasili važnost te podrške i lobiranja i u nastavku reformskih procesa naše zemlje i ispunjavanju obaveza na evropskom putu. Posebno su naglasili kako je ekspertska i tehnička pomoć Slovenije u procesu reforme javne uprave, te u domenu digitalne transformacije i poljoprivrede dobrodošla, te kazali kako očekuju intenziviranje saradnje u tim oblastima.

Naglasili su da je punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU) primarni vanjskopolitički cilj naše države, te ocijenili kako oko tog pitanja postoji jedinstven stav svih u našoj zemlji. Izrazili su nadu da će u narednom periodu, a u kontekstu predstojećih lokalnih izbora u BiH, dominirati tema evropskog puta naše zemlje, imajući u vidu, kako su istaknuli, korist i benefite koje lokalne zajednice imaju od pristupanja EU.

Sagovornici su razmijenili i informacije o aktuelnom političkom trenutku i odnosima u dvije zemlje, ali i unutar EU, gdje, kako je rečeno, postoje različiti stavovi i mišljenja u vezi s nastavkom procesa proširenja.

Apostrofirajući značaj intenziviranja interparlamentarne saradnje Bosne i Hercegovine i Slovenije kroz različite programe, članovi slovenačke delegacije kazali su kako će njihova zemlja nastaviti da snažno podržava evropske aspiracije naše zemlje, kao i sveukupan proces euroatlantskih integracija na Zapadnom Balkanu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću