MENI
26.5.2024.

Чланови Делегације ПСБиХ у ПСНАТО-а учествују на прољетном засједању ПСНАТО-а у Софији

Предсједавајући Делегације Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) у Парламентарној скупштини НАТО-а (ПСНАТО) Кемал Адемовић и замјеник предсједавајућег Делегације Обрен Петровић учествују на прољетном засједању ПСНАТО-а које се одржава у Софији, Република Бугарска.

Уводне дане прољетног засједања ПСНАТО-а обиљежавају сједнице свих одбора Скупштине, на којима се расправља о извјештајима који ће бити предмет разматрања и усвајања на предстојећем годишњем засједању ПСНАТО-а у Монтреалу.

У оквиру разматрања Прелиминарног нацрта извјештаја Пододбора за будуће способности безбједности и одбране „Западни Балкан: Обновљени безбједносни изазови на прагу НАТО-а“, извјестиоца лорда Marka Lancastera, обратио се и предсједавајући Делегације ПСБиХ Кемал Адемовић.

Предсједавајући Адемовић поздравио је свеобухватност извјештаја и разматрања безбједносне ситуације унутар истог. Истакао је заузети став земаља чланица НАТО-а да заједнички помогну у рјешавању изазова у Босни и Херцеговини, али и изразио забринутост чињеницом што се наша земља уопште спомиње као НАТО угрожени партнер, те ограниченом могућношћу одговора босанскохерцеговачких институција на изазове који су пред њима.

Чланови Делегације ПСБиХ у ПСНАТО-а Кемал Адемовић и Обрен Петровић одржали су и билатерални састанак с лордом Markom Lancasterom, који је и члан Делегације Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у ПСНАТО-а. Чланови Делегације ПСБиХ захвалили су се лорду Lancasteru на посвећености регији Западног Балкана и прецизном сецирању ситуације, те истакли посвећеност изградњи и очувању мира, безбједности и стабилности, како у земљи тако и у регији. Уз оцјену да Извјештај увелико одражава стварну ситуацију, истакнута је проблематика источне границе Босне и Херцеговине у смислу недовољне кадровске попуњености мјеста у Граничној полицији БиХ, што са собом, како је речено, носи могуће безбједносне импликације у будућности. Такође, дотакнута је и тема заоштравања реторике у политичком простору која доприноси осјетљивости безбједносне ситуације.

Лорд Lancaster је нагласио како се кроз своју каријеру и вријеме проведено на Западном Балкану ипак увјерио у напредак регије. Захвалио је на детаљнијем увиду у стање унутар Босне и Херцеговине, те оставио отворена врата за додатне приједлоге у даљим фазама разматрања Извјештаја, с обзиром на то да се Извјештај налази у фази прелиминарног нацрта. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу