MENI
24.5.2024

Članica Delegacije PSBiH u PSVE i članica Komiteta za kulturu, obrazovanje, nauku i medije PSVE Mia Karamehić – Abazović učestvovat će na sjednici Komiteta u Kopenhagenu

Članica Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) i članica Komiteta za kulturu, obrazovanje, nauku i medije PSVE Mia Karamehić – Abazović učestvovat će na sjednici Komiteta za kulturu, obrazovanje, nauku i medije PSVE, koja će se 27. i 28. maja održati u Kopenhagenu (Kraljevina Danska).

Kako su najavili organizatori, članovi Komiteta razmijenit će mišljenja o izvještaju Luz Martinez Seijo o temi „Uloga mjesta sjećanja: uloga komemoracije i obrazovanja za demokratsko građanstvo“. Očekuje se da će u razmjeni mišljenja o ovom izvještaju učestvovati i predstavnica Memorijalnog centra Srebrenica Almasa Salihović.

Tokom dvodnevnog zasjedanja, članovi Komiteta saslušat će izvještaje o borbi protiv brisanja kulturnog identiteta u ratu i miru, kao i izvještaje o temama koje se odnose na slobodu medija - odgovore na rastuće prijetnje novinarstvu, propagandu i slobodu informacija u Evropi, kao i na javno reguliranje slobode izražavanja na digitalnim platformama.

Najavljena su i obraćanja ministra kulture Kraljevine Danske Jakoba Engel – Schmidta, šefa Delegacije Danske u PSVE Morgensa Jensena i predsjednice Komiteta za kulturu, obrazovanje, nauku i medije PSVE Linde Hofstad Helleland. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću