MENI
6.5.2024.

Članovi Izaslanstva PSBiH u PSNATO-a sudjelovat će u Rimu na seminaru Specijalne skupine za Mediteran i Bliski istok PSNATO-a

Članovi Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO), predsjedatelj Izaslanstva Kemal Ademović i zamjenici predsjedatelja Izaslanstva Marina Pendeš i Obren Petrović, sudjelovat će na seminaru Specijalne skupine za Mediteran i Bliski istok PSNATO-a, koji će se od 6. do 8. svibnja održati u Rimu.

Na seminaru, kojeg zajednički organiziraju PSNATO-a i Parlament Republike Italije, parlamenarci će, kako je najavljeno, raspravljati o geopolitičkim implikacijama sukoba koji se trenutno vode u regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA regija), te, s tim u svezi, o ulozi Irana u regionalnim sukobima i prijetnji za euroatlantsku sigurnost, kao i o širim sigurnosnim i diplomatskim implikacijama sukoba Izrael – Hamas.

Prema najavama organizatora, na seminaru će se voditi rasprava i o ulozi Rusije u MENA regiji i posljedicama agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine u MENA regiji. Razmatrat će se i budući pristup NATO-a MENA regiji, te odnosi zemalja u MENA regiji sa NATO-om. Bit će riječi i o drugim zajedničkim sigurnosnim izazovima u euromediteranskoj regiji, uključujući i pitanje izazova migracija i klimatske sigurnosti.

Programom seminara predviđena je i posjeta Zapovjedništvu združenih snaga NATO-a u Napulju. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću