MENI
16.4.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić sastao se sa članovima parlamenata SR Njemačke i Francuske

"Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić sastao se danas sa članom Bundestaga SR Njemačke Güntherom Krichbaumom, članovima francuskog Parlamenta Lilianom Tanguy, Fredericom Petitom i Arthurom Kenigsbergom i sa direktorom Konrad Adenauer Stiftunga Jakovom Devčićem. Razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i u regionu. Tokom razgovora dr. Zvizdić je rekao da je otvaranje pregovora Evropske unije sa Bosnom i Hercegovino od velikog značaja i naglasio da će glavni cilj u narednom periodu biti rad na usvajanju evropskih zakona, intenziviranje integracija u Evropsku uniju i stvaranje kvalitetnijeg okruženja za buduće generacije.

Zvizdić se posebno zahvalio na svemu što Njemačka i Francuska godinama rade za Bosnu i Hercegovinu, a naročito sada, s obzirom na činjenicu da je Njemačka jedan od predlagača Rezolucije o Srebrenici, a Francuska je jedan od sponzora Rezolucije koja treba biti izglasana u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Govoreći o bilateralnoj saradnji, Zvizdić je rekao da su ove prijateljske zemlje značajni ekonomski i vanjskopolitički partneri BiH. Razvoju dobrih bilateralnih odnosa u velikoj mjeri doprinosi razvijena parlamentarna saradnja, uspješna saradnja u oblasti odbrane, sigurnosti, te kulturna i obrazovna saradnja, rečeno je na sastanku. Predstavnici parlamenata Njemačke i Francuske su rekli da daju punu podršku euroatlantskim integracijame BiH.

Sagovornici su se saglasili da postoji značajan prostor za unapređenje ukupnih političkih i ekonomskih odnosa između BiH, Njemačke i Francuske i da u narednom periodu treba raditi na razvijanju saradnje u mnogim oblastima." (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću