MENI
15.4.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović sastao se u Mostaru s posebnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom

“Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragan Čović sastao se danas u Mostaru s posebnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Nj.E. Miroslavom Lajčakom.

Zvaničnici su tokom radnog sastanka razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini s naglaskom na reformski zamah, funkcionisanje vlasti i iskorake na evropskom putu. Također, govoreno je o situaciji u regionu s naglaskom na važnost stabilnih odnosa i općih iskoraka u pogledu stvaranja poboljšanih socio-ekonomskih, pravnih i sigurnosnih prilika.

Dr. Čović tom je prilikom izrazio zadovoljstvo ostvarenim iskoracima na evropskom putu, ističući kako pred vlašću u skorijem vremenu predstoji donošenje nekoliko ključnih zakona, između kojih i Izborni zakon Bosne i Hercegovine kojim će se u potpunosti zaštititi ustavna arhitektura BiH i prava tri konstitutivna naroda i ostalih stanovnika.

Naglašeno je kako su saradnja i dijalog, kako u državi tako i u regionu, ključni preduslovi za ostvarenje dugoročne stabilnosti i napretka, te kako politički lideri, osobito u Bosni i Hercegovini, moraju ostati posvećeni iznalaženju domaćih političkih rješenja koja će doprinijeti dugo iščekivanom napretku i izgradnji novih prilika na dobrobit svih stanovnika. ” (saopćenje iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću