MENI
14.4.2024

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSOSCE-a Radovan Kovačević u Tirani u odvojenim susretima razgovarao sa predsjednicom Parlamenta Republike Albanije i ministricom za evropske integracije Albanije

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a (PSOSCE) Radovan Kovačević u Tirani se susreo s predsjednicom Parlamenta Republike Albanije Linditom Nikollom, te ministricom za evropske integracije i glavnim pregovaračem Albanije sa Evropskom unijom (EU) Majlindom Dhukom.

Kovačević je upoznao sagovornice sa rezultatima koje je BiH u posljednjem periodu ostvarila na polju evropskih integracija i koje su u kratkom periodu dovele do dobijanja kandidatskog statusa i, na kraju, do otvaranja pristupnih pregovora sa EU.

On je naglasio i da je, usljed vanjskog miješanja u odnose u BiH, taj pozitivni zamah trenutno zaustavljen, izražavajući nadu da će domaći faktori u BiH pronaći način za prevazilaženje trenutne krize.

Zajednički su konstatirali da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana u EU i da je na tom putu potrebno djelovati zajedno s ciljem što brže integracije svih zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Predsjednica Parlamenta Albanije Lindita Nikolla i ministrica za evropske integracije i glavni pregovarač Albanije sa EU Majlinda Dhuka rekle su Kovačeviću da je Albanija spremna da sa BiH podijeli svoja iskustva u procesu evropskih integracija, a u toku razgovora je pomenuta i zanimljiva ideja o tome da Albanija trenutno razmatra mogućnost upotrebe vještačke inteligencije sa ciljem bržeg kreiranja odgovora na zahtjeve Brisela.

Kovačević je u Tirani učestvovao na Interparlamentarnom forumu delegacija zemalja Jugoistočne Evrope u PSOSCE-a. Posljednjeg dana Foruma u Tirani raspravljano o privlačenju stranih investicija na području Jugoistočne Evrope, kao i o primjerima solidarnosti unutar regiona u suočavanju sa prirodnim nepogodama 2014. i 2019. godine.

Po završetku događaja, parlamentarci zemalja učesnica donijeli su deklaraciju kojom je podcrtan značaj međusobne saradnje zemalja u regionu i nastavka zajedničkog rada kroz događaje ovakvog tipa. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću