MENI
13.4.2024

Član Delegacije PSBiH u PSOSCE-a Radovan Kovačević učestvuje u Tirani na Međuparlamentarnom forumu delegacija parlamenata Jugoistočne Evrope u OSCE-u

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) i član Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a (PSOSCE) Radovan Kovačević učestvuje u Tirani na Međuparlamentarnom forumu delegacija parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope u PSOSCE-a.

Na Forumu, kojeg su zajedno organizovali PSOSCE-a i Parlament Albanije, raspravljalo o više tema od značaja za prostor Jugoistočne Evrope, pod vodstvom predsjednice Parlamenta Albanije Lindite Nikollae i predsjedavajućeg Delegacije Parlamenta Albanije u PSOSCE-a Damiana Gjiknurija.

Raspravljalo se o temama prisustva i rada OSCE-a u Albaniji, kao i trenutnog statusa i izazova Republike Albanije i drugih zemalja regiona na putu ka Evropskoj uniji (EU). 

U okviru diskusije o izazovima unutar regiona Jugoistočne Evrope učesnicima se obratio i član Delegacije PSBiH u PSOSCE-a Radovan Kovačević, koji je pozdravio domaćina i zahvalio se na organizaciji Foruma, te naglasio značaj saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Istakao je napredak BiH u proteklom periodu, podsjetio na ubrzano formiranje vlasti nakon izbora, dobijanje kandidatskog statusa na putu ka EU i otvaranje pregovora, a sve uz zamah te iste vlasti nakon posljednjih izbora. Podsjetio je na zajednički doprinos stranaka u vlasti, tri konstitutivna naroda i ostalih na putu ka EU. Na opasku jednog od poslanika iz Albanije da postupci Milorada Dodika mogu otvoriti Pandorinu kutiju, Kovačević je odgovorio da su Dodikovi postupci otvorili jedino pregovore BiH sa EU, a da Pandorinu kutiju u BiH otvara, kako je rekao, jedino nelegalni stranac nametanjem zakona i rušenjem suvereniteta BiH. U daljem izlaganju Kovačević je naglasak stavio na sva pitanja od zajedničkog interesa regiona, kao i na interese zemalja u ekonomskom, turističkom i svakom drugom pogledu.

Prvi dan Foruma priveden je kraju kroz raspravu o uticaju migracija kroz krizne zone na zemlje regiona, problematiku iseljavanja i parlamentarnu podršku programima koji nude rješenja za ovaj problem.

Tokom drugog dana Foruma predviđeno je i formiranje parlamentarnih radnih grupa koje će na odvojenim sesijama diskutovati o izgradnji povjerenja u regionu, energetskoj sigurnosti i zaštiti okoline.

Bit će razmijenjena iskustva i primjeri dobre prakse u vezi sa solidarnošću zemalja regiona u suočavanju sa prirodnim katastrofama. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću