MENI
4.4.2024

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović razgovarao sa članicom Evropskog parlamenta Tineke Strik

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović primio je danas u Sarajevu članicu Evropskog parlamenta Tineke Strik, s kojom je razgovarao o daljem toku procesa evropskih integracija naše države.

Gospođa Strik, parlamentarka iz Nizozemske, koja u Evropskom parlamentu pripada Klubu poslanika Zeleni/Evropski slobodni savez, podržala je odluku Vijeća Evropske unije (EU) o početku pristupnih pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine, te kazala kako tu odluku smatra važnom potvrdom kredibilne evropske perspektive naše zemlje. Istovremeno, gospođa Strik kazala je kako u njenoj zemlji, kao i u institucijama EU, očekuju da će Bosna i Hercegovina nastaviti sa provođenjem reformi, posebno u područjima demokratije, vladavine prava i borbe protiv korupcije, s ciljem što bržeg ispunjavanja evropskih standarda i napretka u kretanju ka članstvu u EU.

Predsjedavajući Ademović upoznao je članicu Evropskog parlamenta sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, posebno nakon odluke Vijeća EU kojom je našoj zemlji odobreno otpočinjanje pregovora o članstvu u EU. Izrazio je uvjerenje da proces pridruživanja Bosne i Hercegovine i izvjesna evropska perspektiva, praćena aktivnostima koje doprinose razvoju privrede, mogu da budu snažan kohezivni faktor za sve političke snage u BiH, koje, kako je rekao, treba da rade na prevazilaženju razlika i uspostavljanju dijaloga o svim bitnim pitanjima i reformama od interesa za građane naše zemlje.

Tokom sastanka razmijenjene su i informacije o predstojećim izborima za Evropski parlament i njihovom mogućem utjecaju na proces proširenja EU." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Kemala Ademovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću