MENI
2.4.2024

Održana 17. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na 17. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nije utvrđena usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti su prihvaćeni principi Prijedloga zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Dom naroda PSBiH.

Članovi Ustavnopravne komisije nisu podržali poslaničku inicijativu Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom PSBiH traži od Vlade Federacije BiH, Vlade Republike Srpske i Vlade Brčko Distrikta BiH da, u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative, pripreme izmjene entitetskih krivičnih zakona i Krivičnog zakona Brčko Distrikta BiH kojim će se kao posebno krivično djelo definisati "obijesna vožnja u drumskom saobraćaju”.

Usvojen je prijedlog da na XXII savjetovanju iz krivičnopravne oblasti, koje će se održati od 5. do 8. juna ove godine u Neumu, učestvuju svi članovi Komisije, kao i službenici Ureda sekretara Komisije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću