MENI
27.3.2024

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara primio u nastupnu posjetu ambasadora Republike Francuske u BiH

"Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Françoisa Delmasa.

Predsjedavajući Čavara uputio je zahvalnost Vladi Republike Francuske za podršku odluci Vijeća Evropske unije (EU) da sa Bosnom i Hercegovinom otvori pristupne pregovore o članstvu naše zemlje u EU. Predsjedavajući Čavara kazao je kako je riječ o historijskoj potvrdi evropske perspektive i budućnosti Bosne i Hercegovine, te izrazio nadu da će odluka Vijeća EU, koje je prepoznalo značajan napredak koje su institucije BiH napravile u proteklih godinu dana, biti snažan poticaj za vodeće zvaničnike u našoj zemlji da nastave sa provođenjem reformi i ispunjavanjem evropskih standarda.

Predsjedavajući Čavara također je izrazio uvjerenje da će institucije EU i nakon provedenih izbora za Evropski parlament nastaviti da promiču politiku proširenja, kako kroz najavljeni Plan rasta tako i kroz veću dostupnost evropskih fondova za privredu Bosne i Hercegovine.

Ambasador Delmas pozdravio je napredak i iskorake koje je Bosna i Hercegovina napravila na evropskom putu, te naglasio da će Francuska nastaviti da podržava našu zemlju u procesu evropskih integracija. Kazao je kako će njegova zemlja nastojati da ohrabri institucije BiH da nastave sa reformskim procesima, što će, kako je rekao, biti i poticaj zainteresovanim inostranim kompanijama da ulažu u privredu Bosne i Hercegovine.

Razgovaralo se i o unapređenju odnosa dvije prijateljske zemlje, posebno na planu privrede, kao i međuparlamentarne saradnje, te saradnje u oblastima obrazovanja i kulture.

Predsjedavajući Čavara poželio je ambasadoru Delmasu uspješan mandat i ugodan boravak u Bosni i Hercegovini." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Marinka Čavare)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću