MENI
27.3.2024

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović razgovarao sa ambasadorom Republike Francuske u BiH

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Françoisom Delmasom.

Predsjedavajući Ademović zahvalio se ambasadoru Delmasu na podršci koju Republika Francuska kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Sagovornici su se složili da odluka Vijeća EU da sa našom državom otvori pristupne pregovore predstavljati snažan podsticaj za nastavak reformi, ali i ozbiljan signal međunarodnim kompanijama i investitorima da ulažu u Bosnu i Hercegovinu. S tim u vezi, ambasador Delmas kazao je da će Francuska nastaviti da ohrabruje zvaničnike Bosne i Hercegovine da ubrzano provode reforme i ispunjavaju evropske standarde kako bi naša zemlja, kao i cijeli region Zapadnog Balkana bio politički i ekonomski integriran u EU.

Tokom susreta konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Francuske dobri i prijateljski, što, kako je naglašeno, treba iskoristiti za jačanje ekonomske saradnje, te uvećanje investicija i vanjskotrgovinske razmjene. Pozdravljeni su napori obje strane za unapređenje saradnje u oblastima obrazovanja i kulture, posebno na planu razmjene studenata i uvođenja francuskog jezika u škole i na univerzitete u Bosni i Hercegovini." (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Kemala Ademovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću