MENI
25.3.2024

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH učestvuju u Briselu na 71. plenarnom zasjedanju COSAC-a

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenko Ćosić, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Dženan Đonlagić i član Zajedničke komisije Radovan Kovačević učestvuju na 71. plenarnom zasjedanju Konferencije parlamentarnih odbora za poslove Evropske unije (COSAC), koje je danas otvoreno u Evropskom parlamentu u Briselu.

Dvodnevno plenarno zasjedanje COSAC-a, tijela koje okuplja poslanike komisija za evropske poslove parlamenata država članica Evropske unije (EU), parlamenata država kandidata za članstvo u EU, te poslanike Evropskog parlamenta, započelo je obraćanjem predsjednice Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Belgije Eliane Tillieux i senatora Senata Kraljevine Belgije Gaëtana Van Goidsenhovena.

Tokom zasjedanja bit će razmijenjeni stavovi i mišljenja o temama koje su u fokusu belgijskog predsjedavanja Vijećem EU. Prvog dana učesnici zasjedanja raspravljaju o Strateškoj agendi EU za period od 2024. do 2029. godine, kao i o Strateškom planu Vijeća EU za isti period u kome su kao prioriteti istaknuti zaštite sloboda, izgradnja snažne ekonomske baze, te klimatski neutralne, pravične i socijalno odgovorne Evrope. Najavljena je i rasprava o rodnoj politici i zastupljenosti žena i muškaraca u parlamentima.

Jedna od sesija drugog dana plenarnog zasjedanja COSAC-a u Briselu bit će posvećena demokratiji i vladavini prava u Evropi. U okviru ove sesije pitanje vladavine prava bit će razmotreno i u kontekstu procesa proširenja EU.

Razgovarat će se i o otvorenoj strateškoj autonomiji EU, koja ima za cilj da garantuje sposobnost EU da djeluje samostalno u oblastima od strateške važnosti, posebno u kriznim situacijama. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću