MENI
5.3.2024

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH održali sastanak sa poslanicima Bundestaga SR Njemačke

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenko Ćosić, zamjenik predsjedavajućeg Dženan Đonlagić i članovi Zajedničke komisije Radovan Kovačević i Ilija Cvitanović danas su se sastali sa poslanicima Bundestaga Savezne Republike Njemačke Deborah Düring,  Jürgenom Hardtom i Ulrichom Lechteom.

Poslanici Bundestaga, koji su našu zemlju posjetili u sastavu velike delegacije SR Njemačke predvođene ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, istakli su snažnu privrženost svih poslanika u njemačkom Bundestagu napretku Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

U otvorenoj razmjeni mišljenja poslanici Bundestaga ocijenili su kako je sada, zbog razvoja geopolitičke situacije u Evropi i svijetu, najpovoljniji momenat za Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje regiona Zapadnog Balkana za iskorak u procesu evropskih integracija. S tim u vezi, poslanici Bundestaga pozvali su institucije BiH i kolege u PSBiH da iskoriste taj trenutak i usvoje reformske zakone neophodne za odluku o otvaranju pristupnih pregovora za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (EU).

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH zahvalili su se na podršci koju Njemačka pruža Bosni i Hercegovini s ciljem ubrzanja reformi i postizanja napretka na evropskom putu, te posebno izdvojili stav njemačkih zvaničnika da je Bosni i Hercegovini mjesto u EU i da na tom putu ne smije zaostajati za drugim zemljama u regionu Zapadnog Balkana.

Upoznali su kolege iz Bundestaga sa napretkom kojeg je Bosna i Hercegovina napravila nakon dobijanja kandidatskog statusa, kao i sa intenzivnim aktivnostima i naporima da se u zadatim rokovima usvoje reformski zakoni potrebni kako bi 21. marta bila donesena odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa EU, što je, kako su ocijenili, u interesu trajne stabilnosti i ovog regiona i cijele EU.

Naglašavajući činjenicu da u Bosni i Hercegovini postoji konsenzus svih vodećih političkih stranaka, bez obzira jesu li u vlasti ili opoziciji, oko procesa evropskih integracija, članovi Zajedničke komisije za evropske integracije izrazili su nadu da će predstojeće odluke evropskih institucija biti pozitivne i predstavljati podstrek da se nastavi sa razgovorima i postizanjem kompromisa oko svih spornih pitanja i izazova na evropskom putu Bosne i Hercegovine. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću