MENI
28.2.2024

Održana 15. sjednica Komisije za vanjske poslove

Na 15. sjednici Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dato je pozitivno mišljenje, te Domu preporučeno davanje saglasnosti za ratificiranje:

  • Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC-ovog fonda za međunarodni razvoj za Projekat izgradnje dionice Nemila – Donja Gračanica na autoputu na Koridoru 5c (Zenica sjever) (dodatni zajam) – zajam br. 15218P,
  • Sporazuma između Evropske unije i Bosne i Hercegovine o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije za saradnju u oblasti oporezivanja „Fiscalis“.

K znanju su primljeni sljedeći izvještaji i materijali pristigli Komisiji:

  • Izvještaj sa zasjedanja Parlamentarne skupštine parlamentarne dimenzije Centralnoevropske inicijative, održanog od 26. do 28. 11. 2023. u Kišinjevu, Moldavija,
  • Izvještaj sa sastanka Stalnog komiteta PSSEECP-a, Skoplje, Sjeverna Makedonija, 14. i 15. 12. 2023. godine.

Pod tekućim pitanjima Komisija je usvojila zaključak kojim od nadležnih institucija traži da se utvrdi status Sporazuma o sigurnosnoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske, te da se ponovo pokrene procedura njegovog ratificiranja.

Usvojen je i zaključak da se ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i njegovim saradnicima uputi poziv za sastanak sa članovima Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću