MENI
28.2.2024

Održana 15. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 15. sjednici utvrdila je usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o dopuni Zakona o strancima, čiji je predlagač poslanik Nihad Omerović.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma usvojila je i zaključak u kome se od svih ovlaštenih predlagača zakona traži da jasno preciziraju ustavni osnov, u skladu sa ustavnim nadležnostima Bosne i Hercegovine.

Usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH utvrđena je i za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, koji se razmatra po skraćenom postupku, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe Prijedloga zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH podržala je sljedeće poslaničke inicijative:

  • poslaničku inicijativu Šemsudina Mehmedovića, kojom se obavezuje šest institucija Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu da osiguraju odgovarajuću nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine;
  • poslaničku inicijativu Šemsudina Mehmedovića, kojom se obavezuju četiri institucije Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Mostaru da osiguraju odgovarajuću nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine;
  • poslaničku inicijativu Šemsudina Mehmedovića, kojom se obavezuje pet institucija Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Republici Srpskoj da osiguraju odgovarajuću nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Zakonom o upravi i Zakonom o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine.

U vezi s ovim inicijativama, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH usvojila je i zaključak kojim poziva sve institucije BiH da osiguraju nacionalnu zastupljenost državnih službenika u skladu sa Ustavom BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću