MENI
14.2.2024

Članovi Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma PSBiH održali sastanak sa predstavnicima Transparency Internationala u BiH

Predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Branislav Borenović, zamjenik predsjedavajućeg Komisije Predrag Kožul i članovi Komisije Safet Kešo i Nenad Grković održali su sastanak sa predstavnicima Transparency Internationala u BiH.

Tokom sastanka upoznali su predstavnike ove nevladine organizacije sa poslovničkim nadležnostima, sastavom i utvrđenom metodologijom rada. Naglasili su da Komisija ima namjeru da uspostavi saradnju i vrši parlamentarni nadzor nad svim institucijama BiH koje su nadležne za borbu protiv korupcije. Također su istaknuli da je cilj da se institucije probude i snažnije angažiraju s ciljem da rezultati u borbi protiv korupcije, posebno u institucijama države, budu bolji u svakom pogledu.

Predstavnici Transparency Internationala u BiH izrazili su zadovoljstvo zbog činjenice da je, kako su rekli, kroz rad Komisije pitanje borbe protiv korupcije vraćeno u institucije države. Predstavili su sopstveno istraživanje, prema kome su građani korupciju istaknuli kao jedan od tri ključna problema u BiH, uz nezaposlenost, odnosno siromaštvo i odlazak ljudi iz zemlje, te predložili Komisiji da, kao rezultat rada, izradi i predstavi Izvještaj o stanju korupcije u BiH. Kazali su i da će podržati rad Komisije, te najavili saradnju i razmjenu materijala koji joj mogu pomoći u budućem radu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću