MENI
14.2.2024

Članovi Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma PSBiH održali sastanak sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH

Predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Branislav Borenović, zamjenica predsjedavajućeg Komisije Ermina Salkičević – Dizdarević i član Komisije Nenad Grković sastali su se u Tužilaštvu BiH sa glavnim tužiocem Tužilaštva Milankom Kajganićem.

Članovi Komisije upoznali su glavnog tužioca sa nadležnostima i radom Komisije. Istaknuli su značaj snažnijeg uključivanja svih institucija, posebno pravosudnih, u borbu protiv svih oblika organiziranog kriminala i korupcije. Naglasili su da je to jedan od ključnih zadataka institucija vlasti na putu BiH ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ali i upozorili na to da građani očekuju značajnije rezultate institucionalne borbe za vladavinu prava.

Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima u borbi protiv korupcije, koje Tužilaštvo BiH i partnerske agencije za provedbu zakona, preduzimaju sa ciljem otkrivanja, procesuiranja i kažnjavanja počinilaca koruptivnih krivičnih djela, naročito u institucijama na nivou države. Naglašen je značaj saradnje institucija zakonodavne vlasti i parlamentarnih tijela sa agencijama za provođenje zakona, što je, kako je rečeno, vrlo bitno u segmentu detektiranja mogućih pojavnih oblika korupcije u organima vlasti.

Na sastanku je zaključeno da će se saradnja Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma PSBiH i Tužilaštva BiH nastaviti u budućnosti. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću