MENI
13.2.2024

Članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa generalnim sekretarom Lige muslimanskog svijeta i predsjednikom Organizacije muslimanskih učenjaka

Članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održali su sanas sastanak sa generalnim sekretarom Lige muslimanskog svijeta i predsjednikom Organizacije muslimanskih učenjaka Nj.E. Mohammad bin Abdulkarimom Al-Issom.

Članovi Zajedničkog kolegija danas su pozdravili svako zalaganje za dijalog. Istaknuli su da je Bosna i Hercegovina podneblje u kojem o mnogim pitanjima ne postoji saglasnost ključnih političkih aktera, međutim, kako je rečeno, ulažu se napori da se kroz dijalog postigne kompromis i rješenja koja će potaknuti prije svega jačanje stabilnosti, ekonomski prosperitet i čvrst evropski put Bosne i Hercegovine.

Članovi Zajedničkog kolegija izrazili su tokom razgovora čvrstu opredijeljenost da naša zemlja učestvuje u svim inicijativama koje doprinose dijeljenju zajedničkih vrijednosti i ostvarenju zajedničkih ciljeva koji doprinose stabilnosti i prosperitetu svakog čovjeka u savremenom svijetu. U tom svijetlu, gospodin Al-Issa iznio je ideju da Sarajevo, kao jedinstveno mjesto susreta svjetskih civilizacija, postane trajni domaćin svjetskog foruma za dijalog kultura i civilizacija.

Tokom današnjeg razgovora izraženo je zadovoljstvo činjenicom da je u Sarajevu uspješno održana Međunarodna konferencija „Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot“ koja je okupila više od 400 predsjednika i članove parlamenata, vjerskih lidera, predstavnika civilnog društva, članova akademske zajednice i drugih stručnjaka iz velikog broja zemalja. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću