MENI
12.2.2024

U Sarajevu se održava Međunarodna konferencija „Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot“

U prisustvu više od 400 predsjednika država, članova parlamenata i vlada, vjerskih lidera, članova diplomatskog kora, akademske zajednice i predstavnika civilnog društva iz velikog broja zemalja, danas se u Sarajevu, u Velikoj sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, održava Međunarodna konferencija pod nazivom „Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot“, koju su zajedno organizirali Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i Liga muslimanskog svijeta.

Konferenciju je pozdravnim govorom otvorio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, nakon kojeg se učesnicima i gostima Međunarodne konferencije obratio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić. Zahvaljujući se učesnicima i gostima na velikom odzivu, dr. Zvizdić ocijenio je da, globalno posmatrano, ulazimo u izazovnu deceniju koja će donijeti velike geopolitičke, ekonomske, sigurnosne, društvene, demografske, okolišne, informacione i brojne druge promjene kojima će, kako je rekao, biti uspostavljene jasne konture novog svjetskog poretka.

S tim u vezi, dr. Zvizdić je kazao kako je ključni cilj preventivno i pravovremeno djelovanje kako bi se izbjegli sukobi i sačuvao mir u svijetu. „Da bi se to postiglo neophodno je da obnovimo međuvjerski i međucivilizacijski dijalog, na temeljima općeg dobra kao primarne vrijednosti koegzistencije, koristeći principe tolerancije i poštovanja drugog i drugačijeg čime se otvara prostor i stvara mogućnost za međusobnu saradnju i ljudsku solidarnost“, rekao je dr. Zvizdić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine naglasio je kako Bosna i Hercegovina i Sarajevo nisu slučajno odabrani za organizaciju ove konferencije. „Bosna i Hercegovina je poseban prostor gdje se prožimaju veliki svjetski civilizacijski i kulturni krugovi, mjesto gdje već 500 godina ljudi različitih religija i svjetonazora žive zajedno, prostor u kojem je, bez obzira na istorijska iskušenja, sačuvana moralna supstanca i ideja zajedništva u različitosti.“, poručio je dr. Zvizdić.

Upućujući izraze posebne zahvalnosti generalnom sekretaru Lige muslimanskog svijeta i predsjedniku Organizacije muslimanskih učenjaka, Nj.E. Mohammadu bin Abdulkarimu Al-Issi, koji je prihvatio da bude suorganizator Konferencije, dr. Zvizdić je izrazio zadovoljstvo što su BiH, Sarajevo i Parlamentarna skupština BiH odabrani kako bi se poslale poruke mira, tolerancije i saradnje. „Budite sigurni da će zaključci i poruke sa ove Konferencije će imati odjek u cijelom svijetu.“, naglasio je dr. Zvizdić. (cijeli govor zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Zvizdića možete pročitati ovdje).

Poruke mira, tolerancije, suživota i univerzalnih zajedničkih vrijednosti u svojim obraćanjima uputili su i reisu – l – ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, sveštenik Vladislav Topalović, koji je govorio u ime mitropolije dabrobosanske, vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić, te predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci.

Posebnu dobrodošlicu učesnicima Konferencije poželjela je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je generalnom sekretaru Lige muslimanskog svijeta dr Al – Issi uručilanajveće priznanje grada,orden „Ključ Grada Sarajeva“ za posebno zalaganje i doprinos uspostavljanju mira u svijetu.

Upućujući zahvalnost gradonačelnici Sarajeva i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine kao domaćinu Konferencije, generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta i predsjednik Organizacije muslimanskih učenjaka, Nj.E. Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa kazao je kako Sarajevo predstavlja poseban primjer i inspiraciju za cijeli svijet o tome kako postići jedinstvo različitosti. Ocjenjujući Parlament Bosne i Hercegovine i današnju Konferenciju kao primjer civilizacijskih vrijednosti, dr. Al – Issa kazao je kako je sretan zbog duha tolerancije i koegzistencije koji vlada u BiH i o kome, kako je naglasio, svi u svijetu moraju voditi računa. Dr. Al – Issa pozdravio je održavanje današnje Konferencije parlamentaraca i vjerskih lidera, ističući kako današnji skup predstavlja polaznu stanicu misije suživota, mira i tolerancije koja će biti promovirana širom svijeta.

Konferencija je podijeljena u tri panela, tokom kojih se raspravlja o temama pod nazivom „Promoviranje regionalnog i globalnog mira kroz susret parlamentaraca i vjerskih vođa u cilju promocije međuvjerskog dijaloga, tolerancije i međusobnog razumijevanja“, „Izgradnja mira i suživota u multireligijskim društvima“ i „Političke i vjerske vođe kao graditelji mostova: kako razviti pravednije i kohezivnije društvo?“.

Očekuje se da će učesnici konferencije usvojiti i zajedničku izjavu u kojoj će podvući da je dijalog s različitim vjerama, kulturama i etničkim grupama neophodan za suživot i mir i da su, kao predstavnici građana, parlamenti posvećeni jačanju zakonskih okvira koji vode otvorenijim i inkluzivnijim društvima. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću