MENI
9.2.2024

Predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović izjavio saučešće povodom smrti Roberta Badintera

Povodom smrti francuskog pravnika i političara, te predsjednika Arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji Roberta Badintera, saučešće porodici preminulog uputio je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović. U tekstu saučešća piše:

„Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti vrhunskog francuskog intelektualca Roberta Badintera.

Čovjek koji je ostavio veliku zaostavštinu za modernu historiju Evrope, Robert Badinter je dao nemjerljiv doprinos francuskom i evropskom društvu zalagavši se za ukidanje smrtne kazne.

Bivši ministar pravde Francuske, predsjednik Ustavnog suda Francuske, senator i pravnik, ali i predsjednik Arbitražne komisije Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji EEZ, Robert Badinter će ostati upamćen kao čovjek koji je utro put nezavisnosti modernih država, bivših federalnih jedinica SFRJ, kao „jednakosuverenih država“ sa teritorijalnim integritetom na principu granica federalnih jedinica kao međunarodnih granica novopriznatih država.

Bosna i Hercegovina će pamtiti Roberta Badintera, čiji pravni stavovi su ne samo omogućili nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine već i „jednakosuverenost“ u procesu sukcesije bivše Jugoslavije u pogledu prava na sopstvenu teritoriju i imovinu.

Uz svu zahvalnost za doprinos nezavisnosti i priznanju Bosne i Hercegovine, izražavam saučešće porodici Roberta Badintera.“, navodi se u tekstu saučešća predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Kemala Ademovića. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću