MENI
9.2.2024

Parlamentarna skupština BiH domaćin Međunarodne konferencije “Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot“

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Liga muslimanskog svijeta zajednički organiziraju Međunarodnu konferenciju pod nazivom „Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot“, koja će se održati u ponedjeljak, 12. februara 2024. godine u Velikoj sali PSBiH.

Prema prispjelim potvrdama učešća, konferencija će okupiti predsjednike i članove parlamenata, vjerske lidere, predstavnike civilnog društva, članove akademske zajednice i druge stručnjake iz velikog broja zemalja kako bi se uključili u dijalog i zajednički definirali ključne mjere za izgradnju pravednijih i kohezivnijih društava.

Očekuje se da će oko 400 učesnika konferencije koja će se održati u Sarajevu, gradu velike etničke, kulturne i vjerske raznolikosti i gradu koji važi za „mjesto gdje Istok susreće Zapad“, podvući da su teme suživota i mira važnije nego ikad u današnjem svijetu punom globalnih prijetnji i izazova.

Također se očekuje da će sa ove konferencije i iz Sarajeva biti poslane globalne poruke mira, tolerancije i univerzalnih zajedničkih vrijednosti.

Programom je predviđeno da se, u ime organizatora konferencije, učesnicima obrate zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić i generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta i predsjednik Organizacije muslimanskih učenjaka, Nj.E. Mohammad bin Abdulkarim Al-Issa. Gostima skupa obratit će se i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, Mitropolija dabrobosanska Vladislav Topalović, vrhbosanski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini  Tomo Vukšić, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci i gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić.

Konferencija će biti podijeljena u tri panela pod nazivom „Promoviranje regionalnog i globalnog mira kroz susret parlamentaraca i vjerskih vođa u cilju promocije međuvjerskog dijaloga, tolerancije i međusobnog razumijevanja“, „Izgradnja mira i suživota u multireligijskim društvima“ i „Političke i vjerske vođe kao graditelji mostova: kako razviti pravednije i kohezivnije društvo?“.

Očekuje se da će učesnici konferencije usvojiti i zajedničku izjavu u kojoj će podvući da je dijalog s različitim vjerama, kulturama i etničkim grupama neophodan za suživot i mir i da su, kao predstavnici građana, parlamenti posvećeni jačanju zakonskih okvira koji vode otvorenijim i inkluzivnijim društvima, kao i to da je poštivanje vjerskih i kulturnih različitosti način da se ojača međusobni dijalog i razumijevanje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću