MENI
9.2.2024

Članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa predsjednicom Republike Slovenije

Članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa predsjednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar koja boravi u višednevnoj radnoj posjeti našoj zemlji.

Tokom razgovora izražena je zahvalnost Republici Sloveniji na istrajnoj podršci putu Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama te nada da će ona biti nastavljena i u narednom periodu kada se nakon usvajanja reformskih zakona očekuje otvaranje pristupnih pregovora BiH sa Evropskom unijom.

Predsjednica Slovenije istaknula je da je Bosni i Hercegovini mjesto u EU te da se nada da će 21. mart kada Vijeće Evropske unije donosi odluku o otvaranju pregovora biti dan u kojem ćemo, kako je rekla, zajedno slaviti. Ona je podsjetila da treba učiniti maksimalne napore kako bi bio iskorišten izuzetno povoljan trenutak za ulazak u proces pregovora jer predstojeći izbori za organe Evropske unije i period poslije njih mogli bi znatno usporiti pristupne procese.

Ekonomska saradnja dvije prijateljske zemlje i njen obim danas su ocijenjeni visokom ocjenom. Međutim, naglašeno je da postoje i prostor i zajednički interes da se ona još više proširi. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću