MENI
8.2.2024.

Предсједавајући Комисије за борбу против корупције Представничког дома Бранислав Бореновић одржао састанак са државном министарком за питања Европе и климе при Министарству иностраних послова СР Њемачке

Предсједавајући Комисије за борбу против корупције Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Бранислав Бореновић одржао је данас састанак са државном министарком за питања Европе и климе при Министарству иностраних послова СР Њемачке Annom Lührmann.

Бореновић је министарку Lührmann упознао са досадашњим радом и надлежностима Комисије за борбу против корупције, као сталног тијела Представничког дома ПСБиХ које води посланик опозиције, а у коме учествују и представници владајућих и опозиционих партија у ПСБиХ. Бореновић је казао како Комисија има широке надлежности и како може вршити парламентарни надзор над радом свих институција укључених у борбу против корупције, посебно правосудних институција. Такође је рекао да је Комисија успоставила сарадњу са домаћим и међународним институцијама с циљем давања снажног подстицаја да се одговорније, озбиљније и професионалније води борба против корупције.

Према ријечима Бореновића, Комисија ће радити и на побољшању законодавства, те вршити парламентарни притисак како би институције у чијој је надлежности успостављање владавине права и борба против корупције радиле свој посао.

Предсједавајући Комисије за борбу против корупције нагласио је да је важно да земље из региона у транзицији, као и земље које су међу посљедњима ушле у Европску унију, попут Хрватске, подијеле своја искуства са институцијама у БиХ, баш као и највеће земље Европске уније, попут СР Њемачке.

Истичући значај институционалне борбе против корупције као један од најважнијих задатака у процесу европских интеграција сваке земље, министарка Lührmann подржала је рад Комисије за борбу против корупције Представничког дома.

Током састанка размијењене су информације у вези са актуелном политичком ситуацијом у БиХ и испуњавањем приоритета с циљем да БиХ у марту ове године отвори приступне преговоре са Европском унијом. Бореновић се снажно заложио за то да се у ПСБиХ усвоје измјене Изборног закона БиХ у дијелу који се односи на пакет интегритета изборног процеса и на увођење нових технологија. Казао је како корупција у изборном процесу мора бити искоријењена како би била искоријењена и у свим осталим сегментима друштва.

Такође су размијењене информације и о процесу енергетске транзиције и зеленој агенди, те обавезама које институције БиХ требају да испуне у том процесу.

Састанку је присуствовао и амбасадор СР Њемачке у БиХ Thomas Fitschen. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу