MENI
8.2.2024

Predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Branislav Borenović održao sastanak sa državnom ministaricom za pitanja Evrope i klime pri Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke

Predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Branislav Borenović održao je danas sastanak sa državnom ministaricom za pitanja Evrope i klime pri Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Annom Lührmann.

Borenović je ministaricu Lührmann upoznao sa dosadašnjim radom i nadležnostima Komisije za borbu protiv korupcije, kao stalnog tijela Predstavničkog doma PSBiH koje vodi poslanik opozicije, a u kome učestvuju i predstavnici vladajućih i opozicionih stranaka u PSBiH. Borenović je kazao kako Komisija ima široke nadležnosti i kako može vršiti parlamentarni nadzor nad radom svih institucija uključenih u borbu protiv korupcije, posebno pravosudnih institucija. Također je rekao da je Komisija uspostavila saradnju sa domaćim i međunarodnim institucijama s ciljem davanja snažnog podsticaja da se odgovornije, ozbiljnije i profesionalnije vodi borba protiv korupcije.

Prema riječima Borenovića, Komisija će raditi i na poboljšanju zakonodavstva, te vršiti parlamentarni pritisak kako bi institucije u čijoj je nadležnosti uspostavljanje vladavine prava i borba protiv korupcije radile svoj posao.

Predsjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije naglasio je da je važno da zemlje iz regiona u tranziciji, kao i zemlje koje su među posljednjima ušle u Evropsku uniju, poput Hrvatske, podijele svoja iskustva sa institucijama u BiH, baš kao i najveće zemlje Evropske unije, poput SR Njemačke.

Ističući značaj institucionalne borbe protiv korupcije kao jedan od najvažnijih zadataka u procesu evropskih integracija svake zemlje, ministarica Lührmann podržala je rad Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma.

Tokom sastanka razmijenjene su informacije u vezi sa aktuelnom političkom situacijom u BiH i ispunjavanjem prioriteta s ciljem da BiH u martu ove godine otvori pristupne pregovore sa Evropskom unijom. Borenović se snažno založio za to da se u PSBiH usvoje izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na paket integriteta izbornog procesa i na uvođenje novih tehnologija. Kazao je kako korupcija u izbornom procesu mora biti iskorijenjena kako bi bila iskorijenjena i u svim ostalim segmentima društva.

Također su razmijenjene informacije i o procesu energetske tranzicije i zelenoj agendi, te obavezama koje institucije BiH trebaju da ispune u tom procesu.

Sastanku je prisustvovao i ambasador SR Njemačke u BiH Thomas Fitschen. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću